nueva vladimir putin portada

El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat aquest dimecres una "mobilització militar parcial" a Rússia, cosa que posa la població i l'economia del país en un estatus previ a la guerra, mentre continua la invasió de Moscou a Ucraïna. Així mateix, ha declarat que els "esdeveniments de mobilització" començarien dimecres, sense donar-ne més detalls.

En un inusual anunci televisat i pregravat, Putin ha acusat Occident de "voler destruir el nostre país". També ha afirmat que Occident havia intentat "convertir el poble ucraïnès en carn de canó", segons comentaris traduïts per diverses agències de notícies, repetint afirmacions anteriors en què ha culpat les nacions occidentals d'iniciar una guerra per poders amb Rússia.

Abans del discurs, s'ha especulat que Putin podria estar a punt d'anunciar una mobilització total o parcial de l'economia i la societat russes, posant les dues en peu de guerra i aplanant el camí per a un possible reclutament d'homes russos en edat de combatre, després que els funcionaris instal·lats per Moscou a les zones ocupades d'Ucraïna anunciessin plans per organitzar referèndums immediats sobre l'adhesió a Rússia.

El líder rus ha ressaltat que només els reservistes, principalment aquells amb experiència, seran cridats a files, segons ha informat l'agència russa de notícies TASS. Així, ha signat un decret presentat pel Ministeri de Defensa rus amb l'objectiu de "protegir Rússia, la seva sobirania i integritat territorial" i ha posat èmfasi que els objectius de la invasió d'Ucraïna "continuen sense canvis".

Durant el primer discurs nacional des de la invasió del febrer, ha explicat l'extraordinària mesura i ha advertit que "no menteix" quan diu que Rússia té poderoses armes nuclears per respondre a l'"agressió" occidental. "Occident ha anat massa lluny en les seves agressions a Rússia i està entossudit a fer-nos un xantatge nuclear. Li dic a Occident: tenim moltes armes per respondre, més modernes que les de l'OTAN, i si la seguretat de Rússia perilla, farem servir tots els mitjans per resoldre el problema. Utilitzarem tots els mitjans, repeteixo, tots els mitjans i això no és un 'bluf'", ha dit.

Així mateix, el dignatari ha volgut fer pinya amb els referèndums a Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporiyia, que votaran del 23 al 27 de setembre la seva adhesió a Rússia. "Els parlaments de les repúbliques populars al Donbàs, així com les administracions militars i civils a Kherson i Zaporiyia han decidit celebrar referèndums sobre el futur d'aquests territoris i han vingut a nosaltres amb una petició de suport. Farem el possible per donar condicions de seguretat perquè se celebrin referèndums i la població expressi la seva voluntat", ha indicat.

Els comentaris de Putin es produeixen quan la invasió russa d'Ucraïna, que va començar a finals de febrer, s'acosta al període hivernal amb un impuls que sembla estar del costat d'Ucraïna després que aquesta llancés contraofensives llampec al nord-est i al sud per recuperar el territori perdut.

Fins ara, Rússia ha evitat qualificar la seva ofensiva a Ucraïna com una guerra, usant el qualificatiu d'operació militar especial, de manera que l'anunci del president rus fa un gir a la campanya militar.

contador