ep el ibex 35 cae 082 y pierde los 9000 puntos en la sesion de este jueves
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX ha cedit posicions aquest divendres (-0,43%, 8.751 punts), encara que les caigudes han estat moderades gràcies a les alces dels bancs, que han actuat com a sustentació els últims dies animats pels plans de la Reserva Federal ( Fed) d'endurir la política monetària. Mentre que el contingut de les últimes alces de la Fed ha penalitzat tots els índexs en les últimes sessions, l'IBEX ha aguantat millor atès que els bancs sí que reben bé aquests plans i a causa del pes que té el sector dins del selectiu.

  • 10.854,70
  • -0,16%

Dins l'índex espanyol també ho ha fet bé ArcelorMittal, que és el títol que s'ha revalorat més, amb alces del 3,7%. Al costat negatiu han destacat les caigudes en Ferrovial després d'una retallada de recomanació de JP Morgan fins a neutral des de sobreponderar. També han cedit amb ganes els valors del sector turístic.

Avui l'agenda ha estat plena de referències macro rellevants, entre les quals destaca l'IPC de la zona euro del mes de desembre (escala fins al 5% i marca un nou rècord) i l'informe d'ocupació dels Estats Units també del mes passat, que ha decebut en crear només 199.000 nous llocs de treball, lluny dels 400.000 previstos. Això sí, la taxa de desocupació ha caigut al 3,9%.

Els experts destaquen que, malgrat les vendes, les borses europees segueixen en territori positiu a la primera setmana de negociació del 2022. Aquest també és el cas de l'IBEX, encara que la pujada acumulada és mínima respecte al tancament de l'any passat a l'espera del que faci aquest divendres. Els mercats nord-americans, però, han començat l'any amb més dubtes i més caigudes a causa de les fortes vendes al mercat de bons enmig de les expectatives de l'enduriment monetari de la Fed, cosa que ha impactat especialment a les empreses tecnològiques.

A més, se segueix parlant de les dures declaracions d'aquest dijous de Joe Biden. L'actual president dels Estats Units va culpar clarament el seu predecessor, Donald Trump, de l'assalt al Capitoli de fa un any. "Les mentides que van impulsar la ira i la bogeria que vam veure en aquest lloc no han disminuït", va afirmar, afegint que "hem de ser ferms, resolts i inflexibles en la nostra defensa del dret al vot".

PENDENTS DE KAZAKHSTAN

Els inversors també estan pendents del que està passant al Kazakhstan que està tenint un impacte directe a l'evolució del cru o del bitcoin (el país és el segon centre mundial de mineria de la criptodivisa).

El president Kassym-Jomart Tokayev ha declarat que l'ordre s'ha restablert en gran mesura després dels esforços per reprimir les protestes massives que van esclatar per l'augment del preu del combustible.

Rússia i els seus aliats han enviat tropes per ajudar a sufocar les manifestacions que suposen la major amenaça per al país centreasiàtic des de la seva independència el 1991. Les tropes van desallotjar una plaça principal a Almaty, la ciutat més gran del país.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,134 dòlars (+0,43%). El petroli ha frenat el seu avenç, amb el Brent per sota dels 82 dòlars (81,69 dòlars) i el WTI als 78,90 dòlars.

El bitcoin continua caient en una setmana especialment negativa. A aquesta hora es deixa un 3,71%, als 41.682 dòlars, mentre que l'ethereum s'enfonsa un 7,54%, fins als 3.173 dòlars.

L'or està pla, als 1.790 dòlars, i la plata cau un 0,2% (22,14 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,794%.

Noticias relacionadas

contador