ep dos paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 11 de abril de 2023 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

Tancament alcista per a l'IBEX 35 (+0,70%, 9.211,30 punts) en una jornada lleugerament alcista a Europa (excepte el Regne Unit, que ha tancat per festiu). El selectiu espanyol ha estat el més rendible gràcies a l'empenta dels bancs (CaixaBank, Unicaja, Bankinter, BBVA...) i ArcelorMittal.

  • 11.362,80
  • 1,10%

Grifols ha estat protagonista després d'anunciar la reorganització de la cúpula directiva, mentre que Almirall ha publicat resultats. A més, NH Hotel ha estat suspesa de cotització en un dia durant el qual també ha publicat resultats, després que el seu accionista de referència, Minor, hagi confirmat que planeja comprar més accions al mercat durant els propers 30 dies.

Tot això després del bon tancament de divendres a Wall Street (Dow Jones: +1,65%; S&P: +1,85%; Nasdaq: +2,25%).

Els inversors continuaran pendents al llarg de les properes sessions dels resultats empresarials i també de la crisi bancària als Estats Units. Cal recordar que els bancs mitjans van rebotar amb força a finals de setmana, amb una espectacular pujada del 81,70% a PacWest i que avui estan fent el mateix encara que de forma més moderada.

Aquest dilluns es parla de les darreres declaracions de la Secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, sobre el sostre de deute, i també de la reunió anual de l'empresa de Warren Buffett, Berkshire Hathaway, que ha tingut lloc aquest cap de setmana.

Sobre el primer, Yellen ha dit aquest diumenge que si no s'eleva el sostre del deute, es produirà una "forta recessió econòmica" als Estats Units, i ha reiterat la seva advertència que el Departament del Tresor es podria quedar sense recursos per pagar les seves obligacions de deute al juny.

"La nostra projecció actual és que a principis de juny arribarà un dia que no podrem pagar les nostres factures llevat que el Congrés elevi el sostre del deute, i és una cosa que insto encaridament el Congrés a fer", va dir Yellen al programa This Week de la cadena abc.

Yellen va remarcar que els Estats Units ja han estat utilitzant "mesures extraordinàries" per evitar l'impagament, i no és una cosa que el Departament del Tresor pugui continuar fent. Ha reiterat que el Congrés ha de prendre mesures per evitar una "calamitat econòmica".

"Hi ha un ampli consens en què es produirà un caos financer i econòmic", va advertir.

Pel que fa a Buffett, va deixar una sèrie de titulars interessants a la Junta de Berkshire Hathaway. A més, es va enfrontar a una pregunta recurrent: qui en serà el successor.

Buffet va nomenar Greg Abel hereu el 2021, i el vicepresident d'operacions no asseguradores ha tingut una presència més pronunciada des d'aleshores. Dissabte, Buffett va reafirmar que està “100% còmode” amb la decisió. "Greg entén l'assignació de capital tan bé com jo. Això és una sort per a nosaltres", va dir a la reunió celebrada a Omaha (Nebraska).

BoE, IPC EUA, TELEFÒNICA...

A més, aquesta setmana hi ha diverses cites rellevants, entre les quals destaca la reunió de tipus del Banc d'Anglaterra (BoE) de dijous. El mercat espera una pujada de 25 punts bàsics.

També els inversors estaran atents a l'IPC dels Estats Units d'abril, que s'anunciarà dimecres i que es considera una referència clau per saber si a la propera reunió la Reserva Federal polsarà el botó de pausa i mantindrà els tipus sense canvis després de diverses reunions de pujades consecutives. Mentre que l'IPC general va caure al 5% al març des del 6% del febrer, el panorama dels preus subjacents no va encoratjar gaire la idea que la inflació continuaria caient en picat. Les expectatives per a l'IPC del mes d'abril són que la inflació es mantingui estable al 5%, mentre que es preveu que els preus subjacents retrocedeixin del 5,6% al 5,4%.

A més de tot això, a Espanya l'atenció estarà posada en els resultats, i especialment en què Telefónica publica aquest dijous.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,1016 dòlars (-0,03%). El petroli puja un 2%, amb el Brent als 76,82 dòlars i el WTI, als 72,93 dòlars.

L'or avança un 0,3% (2.031 dòlars) i la plata, un 0,5% (25,80 dòlars).

El bitcoin cedeix un 3% i cotitza ara als 27.914 dòlars enmig dels problemes amb Binance. L'ethereum també cau i cotitza als 1.867 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà se situa al 3,496%.

Noticias relacionadas

contador