ep valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa
Óscar Cañas - Europa Press

L'IBEX i la resta de places mundials estrenen l'octubre, un mes tradicionalment baixista per a les borses, amb fortes caigudes (IBEX: -1,5%, 8.664; CAC: -1,52%; DAX: -1,7%; FTSE MIB: -1,5%). Dins el selectiu destaquen els descensos en IAG, ArcelorMittal, Ferrovial, Siemens Gamesa... Cap valor de l'índex espanyol cotitza ara en positiu.

  • 10.927,10
  • 0,67%

Aquests fortes retallades al Vell Continent es produeixen després de veure ahir caigudes importants a banda i banda de l'Atlàntic. A Àsia, els descensos també s'han imposat clarament, amb retallades de més del 2% per al Nikkei. Els mercats de la Xina continental i de Hong Kong han tancat per festiu.

El mes arrenca amb un nou allau de dades macro, amb l'aprovació, per part del Senat dels EUA, d'un projecte de llei per evitar el tancament de l'Administració i finançar l'activitat del govern fins a principis de desembre, i amb la por persistent de la inflació mentre els preus de l'energia marquen màxims a tot el món.

Pel que fa a l'agenda d'aquesta jornada, atents a l'IPC de l'eurozona de setembre, especialment rellevant en aquest context, al mateix temps que es coneixeran també els PMI manufacturers del mateix mes. Al Japó, el sentiment dels grans fabricants japonesos va millorar durant els tres mesos anteriors a setembre, segons l'enquesta trimestral Tankan de sentiment empresarial del Banc del Japó publicada aquest divendres. L'índex general de confiança dels grans fabricants es va situar en 18 punts, xifra que suposa una millora respecte a la lectura del trimestre anterior, que va ser de 14 punts.

AIXÍ COMENÇA L'IBEX EL MES

L'IBEX comença octubre atacant el buit que va deixar el dia 21 als 8.655 punts.

"No tornarem a veure un senyal de fortalesa mentre cotitzi per sota dels 9.055 punts", insisteix César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Per valors, avui els inversors han mirat Rovi (-2,12%), després que l'empresa japonesa Takeda Pharmaceutical, que importa i distribueix la vacuna de Moderna al Japó, hagi dit aquest divendres que va ser un "error humà" el que va provocar l'entrada de contaminants metàl·lics a les dosis de la vacuna de la Covid fabricada per Rovi a Espanya i que va portar a la retirada de diversos lots.

L'atenció també ha centrat en Acerinox (-0,75%) després que Nippon Steel hagi col·locat un 7,9% del capital.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,1598 dòlars (+0,15%). El petroli cau lleugerament, fins als 78,05 dòlars el Brent i als 74,61 dòlars el WTI.

L'or cedeix lleument (1.754 dòlars) i la plata puja un 0,8% (22,24 dòlars).

El bitcoin puja un 8% (47.362 dòlars) i l'ethereum, un 7% (3.237 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,493%.

Noticias relacionadas

contador