ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 9 de enero de 2024 en madrid espana
Fernando Sánchez - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat amb caigudes aquest dimarts (-1,09%, 9.859,2 punts) després de les pujades d'ahir a aquest costat de l'Atlàntic (que van superar l'1% en el cas de l'IBEX) i de les alces contingudes que es van veure a Estats Units. D'aquesta manera, el selectiu espanyol ha perdut els 9.900 punts a la sessió.

  • 11.327,70
  • 0,25%

Dins del selectiu espanyol han destacat els avenços en Acciona Energía, IAG i Grifols. Cellnex també ha pujat després que Reuters publiqués que podria explorar la venda d'una participació minoritària a la seva filial polonesa. Al costat dels descensos, les pitjors n'han estat Aena, Amadeus i Ferrovial.

L'IBEX té el suport clau als 9.800 punts. "Si el perd, es podria baixar fins als 9.600 punts, preus on se situa la mitjana de 200 sessions", avisen els experts de Bolsamanía.

LA CNMV ES PRONÚNCIA SOBRE GRIFOLS

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha emès aquest dimarts un comunicat sobre Grifols en què aclareix que ja ha rebut la informació que havia sol·licitat a la farmacèutica arran de l'incendiari informe de Gotham City Research que ha enfonsat la companyia a la borsa. També deixa clar que el procés de revisió de tota la documentació és complex, que podria haver de sol·licitar més dades a Grifols i que trigarà setmanes a tenir-ne les conclusions.

Així mateix, anuncia que està investigant la manera de procedir de la companyia nord-americana Gotham "pel que fa al contingut del seu informe, la manera com va ser difós i les operacions de mercat connexes". Recordem que Gotham ha guanyat uns 11 milions d'euros gràcies a la posició baixista que tenia en Grifols i a l'enfonsament que el seu propi informe va ocasionar a la companyia.

Igualment, la CNMV indica que les posicions baixistes actuals a Grifols "no presenten valors elevats i no han determinat l'evolució fonamental del preu del valor".

LA XINA I EL JAPÓ

La jornada arrenca amb múltiples novetats relacionades amb Àsia. En primer lloc, el Hang Seng de Hong Kong ha rebotat un 3% després de dos dies consecutius de caigudes i després de conèixer que la Xina està considerant més estímuls.

Diferents mitjans de Hong Kong parlen de mesures d'estímul per part de la Xina. Bloomberg publica que les autoritats del gegant asiàtic estan estudiant un paquet de mesures per estabilitzar el mercat borsari. Us recordem que els índexs xinesos van ser els pitjors l'any passat, mentre que la majoria de borses mundials pujava amb força. Segons Bloomberg, el paquet estaria valorat en 2 bilions de iuans (278.000 milions de dòlars).

Les empreses de videojocs també contribueixen a les alces a la Xina després que les normes per limitar els videojocs que les autoritats havien anunciat a finals de desembre hagin desaparegut de la web on es mantenien publicades. L'objectiu d'aquestes normes era acabar amb les pràctiques que animen els jugadors a gastar diners i temps a Internet.

També a Àsia, el Banc del Japó (BoJ) ha deixat els tipus a curt termini al -0,1% i continuarà amb el programa de compra de bons. L'organisme segueix amb la promesa de ser pacient fins que la inflació subjacent superi el 2% de manera estable. El BoJ ha revisat a la baixa les previsions d'inflació i a l'alça les de creixement per al 2024. En el primer cas, la situa ara al 2,4% des del 2,8%. Al segon, la millora fins a l'1,2% des de l'1%.

POQUES DADES, RESULTATS...

Aquest dimarts hi ha poques referències macro rellevants. Cal destacar-ne la confiança del consumidor de la zona de l'euro del mes de gener que ha caigut fins als -16,1 punts, per sota del que s'esperava.

A més, als Estats Units es publiquen els resultats de Netflix.

D'altra banda, a Espanya, des de dimarts, el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, es reuneix amb els bancs espanyols en una ronda de contactes individuals. Avui comença amb els presidents de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, KutxaBank, Antón Arriola, i de BBVA, Carlos Torres. Dimecres continuarà amb el president de Banc Sabadell, Josep Oliu, el president de KPMG, Juan José Cano, i el president d'Unicaja Banco, Manuel Azuaga. Dijous es reunirà amb la presidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i exministra d'Economia, Nadia Calviño, així com amb el president de Cajamar, Eduardo Bahamonde. Totes les trobades seran al mateix Ministeri d'Economia.

Aquestes reunions es produeixen a la vigília de la presentació de resultats de les entitats financeres, que comencen amb Bankinter aquest mateix dijous.

ALTRES MERCATS

L'euro ha arribat als 1,0835 dòlars (-0,42%). El petroli ha tancat mixt. El Brent ha caigut fins als 80,05 dòlars i el West Texas ha avançat fins als 74,90 dòlars.

L'or ha avançat un 0,27% (2.027 dòlars) i la plata, un 0,96% (22,51 dòlars).

El bitcoin ha continuat cedint per sota dels 40.000 dòlars (38.932) i l'ethereum ha caigut als 2.196 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,145%.

Noticias relacionadas

contador