ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 19 de junio de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat gairebé pla aquest dimecres (-0,04%, 9.436,40 punts), amb els bancs a dalt de tot de l'índex (CaixaBank, Sabadell, Bankinter, Unicaja, BBVA...) i Solaria, Meliá i Acciona com els pitjors títols dins del selectiu. Això, després que ahir les principals places del Vell Continent acabessin el dia amb moderats descensos, menys l'IBEX, que el va finalitzar amb lleuíssimes alces del 0,08%. Wall Street també va tancar la jornada de dimarts amb retallades contingudes, superiors al Dow (-0,7%), mentre que a Àsia el dia ha mostrat un to dispar, amb pujades al Nikkei, però retrocessos del 2% al Hang Seng.

  • 11.327,70
  • 0,25%

Avui els inversors han estat especialment pendents de la compareixença de Jerome Powell davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants, on ha presentat el seu informe semestral de política econòmica una setmana després d'haver anunciat una pausa a les pujades de tipus i d'anticipar que hi haurà dos increments més abans de finals d'any.

Powell ha reiterat aquestes noves pujades en els tipus d'interès al llarg d'aquest any, tot i que ha matisat que la magnitud dependrà de l'evolució dels principals indicadors econòmics.

"Gairebé tots els participants del FOMC esperen que sigui apropiat augmentar les taxes d'interès una mica més per a finals d'any", ha indicat el titular del banc central nord-americà.

A més, ha assegurat que la velocitat a la qual l'organisme mou els tipus "ja no és tan important" com a l'inici del procés d'enduriment monetari.

"El nivell al qual elevem els tipus és una qüestió separada de la velocitat a què ens movem. Al principi del procés, la velocitat era molt important, però ja no ho és ara. Té sentit pujar els tipus, però a un ritme més moderat", ha afirmat el president de la Fed.

Abans de Powell, avui s'ha publicat de l'IPC del Regne Unit del maig, que ha sorprès a l'alça. S'esperava una moderació i, no obstant, la taxa general s'ha mantingut al 8,7% i la subjacent ha escalat fins al 7,1%. Això condicionarà clarament l'actuació del Banc d'Anglaterra (BoE), que s'espera que demà elevi tipus en 25 punts bàsics.

MÉS DECLARACIONS SOBRE EL BCE

I continuen parlant autoritats vinculades amb el Banc Central Europeu (BCE), oferint les seves visions sobre el camí que seguirà l'organisme després que la setmana passada pugés tipus en 25 punts bàsics, deixés la porta més que oberta a un altre alça al juliol i que molts al mercat també n'esperen un nou increment al setembre.

Segons Francois Villeroy de Galhau, governador del Banc de França, el BCE ha completat la major part de les pujades de tipus d'interès, i les possibles pujades addicionals serien menys importants en la lluita contra la inflació que la durada de la política monetària restrictiva. "Hem fet la major part del camí", ha dit Villeroy en una entrevista al diari francès Les Echos. "Els nostres tipus ara tendeixen cap a la seva asímptota, i qualsevol pujada addicional dependrà de les dades d'inflació que s'observin: cada cosa al seu temps, i cada decisió al seu temps".

MOLT A PROP DE MÀXIMS ANUALS

Amb tot, l'IBEX 35 continua cotitzant molt a prop dels màxims anuals intradia que va dibubixar divendres passat als 9.580 punts.

"Per a les properes sessions, el més normal és que puguem veure una extensió de les pujades. Quan superi els màxims anuals, podríem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 10.000 punts. El seu biaix és clarament alcista. No obstant això, el primer nivell de suport que cal vigilar és als 9.261 punts", comenten els experts de Bolsamanía.

Segons els analistes d'aquesta web, una complicació en el seu aspecte tècnic només arribarà si perdés el suport dels 8.967 punts, mínims de març i preus força allunyats dels actuals.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0947 dòlars (+0,28%). El petroli puja un 1%. El Brent se situa als 76,68 dòlars i el WTI, als 72,15 dòlars.

L'or cedeix un 0,36% (1.940 dòlars) i la plata perd un 1,95% (22,78 dòlars).

El bitcoin puja amb força i supera els 29.000 dòlars (+6,7%, 29.795 dòlars) i l'ethereum se situa per sobre dels 1.800 dòlars de nou (+4,2%, 1.853 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,775%.

Noticias relacionadas

contador