ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 21 de diciembre de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBBEX 35 i la resta de borses europees han caigut de forma continguda en aquest inici de setmana (IBEX: -0,18%, 10.076 punts) en una jornada que no compta amb la referència de Wall Street, que romandrà tancat per la festivitat de Martin Luther King. Això, sens dubte, marcarà la sessió.

  • 11.327,70
  • 0,25%

Dins de l'IBEX Grifols ha passat de rebotar un 7% aquest matí a caure, després pujar i acabar tancant amb guanys moderats... En definitiva, la volatilitat s'ha apoderat de la companyia després de l'informe de Gotham City Research.

Els pitjors títols de l'IBEX 35 han estat Acciona i Acciona Energía, mentre que al capdamunt se situen Rovi i Telefónica.

MÉS SOBRE GRIFOLS

La setmana comença amb Grifols encara al punt de mira després de l'escàndol de Gotham City Resarch. Haier Group Corporation comprarà, tal com tenia previst, el 20% de Shanghai RAAS Blood Products. Així ho ha confirmat la companyia xinesa que, malgrat la tempesta que plana sobre l'espanyola, ha ratificat que vol "tancar l'operació tal com estava previst inicialment".

Grifols ha enviat un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en què afirma que Haier "tanca files" al voltant de la companyia de medicaments derivats del plasma i altres solucions biotecnològiques.

Per part seva, Berenberg ha publicat un informe sobre Grifols en què parla d'"afirmacions evidentment falses" a l'informe de Gotham i afirma que les caigudes han generat una "oportunitat de compra sense precedents a Grifols".

DAVOS, RESULTATS...

A Àsia, aquesta matinada s'ha viscut una sessió en què s'han imposat les pujades, amb el Nikkei marcant un nou màxim de 34 anys i vorejant els 36.000 punts. El banc central de la Xina ha sorprès el mercat i ha mantingut els tipus sense canvis al 2,5%.

Per descomptat, avui se segueix parlant del resultat electoral a Taiwan, amb el triomf del partit que estava al poder, el Partit Progressista Democràtic (DPP), favorable a la independència. La borsa de Taiwan ha pujat moderadament i la moneda taiwanesa s'ha afeblit.

L'agenda d'aquest dilluns inclou també la publicació del PIB anual d'Alemanya. Així mateix, arrenca el Fòrum Econòmic de Davos, un esdeveniment que s'estendrà fins divendres i que se seguirà amb molta atenció al llarg de la setmana.

Un altre dels titulars de la jornada ho ha deixat Robert Holzmann, governador del Banc Nacional d'Àustria (OeNB), després d'assegurar que no anticipa cap retallada en els tipus d'interès durant aquest any, una visió que xoca amb la del mercat, que anticipa per a aquest curs l'inici de la flexibilització monetària per part del Banc Central Europeu (BCE).

Precisament, quant a la setmana, els inversors estaran també molt pendents dels resultats empresarials (atents als de Morgan Stanley i Goldman Sachs demà, dimarts i als de Bankinter divendres, que estrena la temporada de resultats a Espanya).

L'ATENCIÓ CONTINUA AL MAR ROIG

El mercat va acabar la setmana passada pendent de la tensió al mar Roig, pels atacs dels EUA i el Regne Unit als rebels hutís, i comença aquesta preocupat per aquest assumpte.

L'última té a veure amb més atacs per les dues parts. Aeronaus de combat nord-americans han enderrocat un míssil de creuer llançat des d'una àrea controlada per militants hutís del Iemen cap a un destructor de la Marina dels Estats Units que opera al sud del mar Roig, segons ha informat l'exèrcit nord-americà. El primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, es dirigirà al Parlament aquest dilluns després que el seu govern diguésque està a punt per dur a terme més atacs contra objectius hutís si el grup continua atacant vaixells comercials al mar Roig.

El petroli, que va pujar la setmana passada fins als 80 dòlars a causa del conflicte, ara cotitza en vermell. El Brent se situa als 77,84 dòlars (-0,57%) i el West Texas, als 72,18 dòlars (-0,69%).

PLA PER ATACAR A LA BORSA DE LONDRES

La policia del Regne Unit ha comunicat l'arrest de sis persones en relació amb un pla per atacar la Borsa de Valors de Londres. Segons la declaració de la Policia Metropolitana, activistes del grup Palestine Action presumptament planejaven causar danys a la Borsa de Londres i evitar que l'edifici obrís per operar aquest dilluns al matí. La Policia Metropolitana va iniciar les investigacions després de rebre informació del diari Daily Express divendres, segons va indicar el comunicat.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0947 dòlars (-0,01%). L'or puja un 0,31% (2.057 dòlars) i la plata, un 0,22% (23,38 dòlars).

El bitcoin cau fins als 42.400 dòlars i l'ethereum avança fins als 2.520 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 3,939%.

Noticias relacionadas

contador