lai ching te william lai dpp taiwan 20240114092036

El Partit Progressista Democràtic (DPP), favorable a la independència, ha guanyat les eleccions de Taiwan aquest dissabte, tal com anticipaven les enquestes.

La Borsa de Taiwan puja moderadament i la moneda taiwanesa s'afebleix mentre els experts creuen que aquest resultat suposa que continuaran les tensions entre Taiwan i la Xina, "però que no hi haurà una escalada addicional".

"La Xina continuarà dissuadint la independència taiwanesa amb exercicis militars al voltant de l'illa, i és probable que Taiwan i els Estats Units mantinguin relacions més estretes sense creuar la línia vermella de la Xina. El president dels Estats Units, Joe Biden, va reiterar després de les eleccions que els Estats Units no recolzen la independència de Taiwan", escriuen els estrategs de Danske Bank en un informe publicat aquest dilluns.

Joe Biden va reiterar després de les eleccions que els Estats Units no recolzen la independència de Taiwan

El Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina i les seves ambaixades a tot el món han condemnat els governs estrangers que han felicitat el Partit Progressista Democràtic i el seu president electe, Lai Ching-te.

L'ambaixada xinesa al Japó ha declarat aquest diumenge que "s'oposa fermament" a la declaració de la ministra de Relacions Exteriors del Japó, Yoko Kamikawa, felicitant el nou president electe de Taiwan.

En una declaració publicada al lloc web del Ministeri de Relacions Exteriors del Japó dissabte, després que s'anunciessin els resultats de les eleccions presidencials de Taiwan, Kamikawa va felicitar Lai per la seva victòria, qualificant l'illa autònoma, reclamada per Pequín, com “un soci extremadament crucial i un amic important”.

UNA VICTÒRIA "MÉS ESTRETA"

Com s'esperava, el Partit Progressista Democràtic va assegurar la presidència per tercera vegada consecutiva, ja que el candidat, Lai Ching-te, va guanyar amb un marge del 6,7% sobre Hou Yu-ih del Kuomintang (KMT).

Tot i això, "la victòria de Lai va ser més estreta que la de la seva predecessora Tsai Ing-wen, i el DPP va perdre la majoria al parlament", remarca Danske. Per tant, afegeix el banc danès, Lai assumeix el càrrec amb un mandat més feble que Tsai Ing-wen.

"La victòria de Lai també es va aconseguir en mantenir un to més moderat sobre la independència en comparació amb abans d'esdevenir candidat presidencial, cosa que suggereix que és poc probable que augmentin les confrontacions amb la Xina. També reflecteix un estat d'ànim entre els taiwanesos, on les enquestes mostren una clara majoria a favor de l'statu quo, i més encara l'últim any”, escriu Danske Bank.

Noticias relacionadas

contador