ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa en madrid espana 20240319184304
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha tancat amb pujades molt moderades aquest dilluns (+0,08%; 10.952,20 punts) després dels forts guanys superiors al 3% aconseguits pel selectiu espanyol a la setmana passada, que va renovar màxims des del 2017. Els mercats van a mig gas a causa de la celebració de la Setmana Santa, ja que divendres tancaran per festiu.

  • 11.040,50
  • -1,01%

Per valors, Mapfr ha liderat els guanys dins del selectiu espanyol després de rebre una recomanació de compra de Bank of America. A més, els bancs han continuat confirmant el bon moment i també contribueixen de manera positiva al comportament del selectiu espanyol. En negatiu, Solaria i Acciona Energía han estat els valors més baixistes.

Al Mercat Continu, Talgo ha avançat posicions (+5,54%) per la possibilitat que Trilantic vengui la seva participació del 40% al grup suís Stadler, cosa que obriria la porta a una contraOPA alternativa a la de Magyar Vagon.

ATEMPTAT A MOSCOU

A Europa, la incertesa torna a dominar el sentiment, i és que l'atac de l'Estat Islàmic a Moscou, que ha deixat com a mínim 137 morts i més de 180 ferits, ha posat en alerta el món sencer. Aquesta és la situació de preocupació que França ja ha elevat el nivell d'alerta al màxim per l'atemptat terrorista.

Els sospitosos detinguts per l'atac a Rússia ja estan a la presó preventiva, i el president Vladimir Putin ha promès ajuda a les famílies de les víctimes, alhora que ha aprofitat per assenyalar com a còmplice de l'atemptat Ucraïna.

La tensió s'ha elevat fins a cotes màximes, sobretot al si de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord, i és que en un nou atac rus sobre territori ucraïnès un dels míssils llançats ha travessat la zona OTAN durant 36 segons ha informat Polònia.

I també les mirades es dirigeixen a la Xina, on se celebra el Fòrum de Desenvolupament. La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha dit que a mitjà termini s'espera que el creixement mundial se situï en el 3%, una xifra feble en termes històrics, i que la Xina estarà al focus.

Segons ha apuntat Georgieva, el gegant asiàtic haurà d'escollir si manté polítiques que han funcionat en el passat o les actualitza per a una nova era de creixement d'alta qualitat. Tot mentre enfronta "desafiaments a curt termini més urgents" com "la transició del sector immobiliari a una base més sostenible i la reducció dels riscos de deute dels governs locals".

Al pla macroeconòmic, aquest dilluns gairebé no hi ha referències destacades. A Espanya es publica l'índex de preus a la producció, que va baixar el 8,2% al febrer en taxa interanual i la confiança del consumidor, mentre que als Estats Units han destacat les dades de permisos de construcció i de venda de cases noves, que en ambdós dos casos han registrat un descens.

I en altres mercats, destaca la pujada del petroli, a causa de l'augment de les tensions geopolítiques, de manera que el Brent escala fins als 86,62 dòlars el barril (+1,4%) i el West Texas se situa als 81,86 dòlars (+1,5%). L'unça d'or també avança fins als 2.177 dòlars (+0,8%), i el bitcoin escala fins als 69.742 dòlars (+6%). L'EUR/USD també cotitza en verd i es canvia als 1,0832 (+0,25%).

Noticias relacionadas

contador