ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 23 de mayo de 2023 en madrid espana 20230529181506
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat en positiu aquest dimecres (+0,53%, 9.359 punts) i s'ha desmarcat de la resta d'Europa amb el suport d'Inditex, que s'ha arribat a disparar un 6% després de publicar els comptes del primer trimestre fiscal. La companyia va guanyar un 54% més, fins als 1.168 milions. Els analistes diuen que aquestes xifres "superen àmpliament previsions" i destaquen la bona evolució del període, així com el positiu avenç del segon trimestre fiscal. La tèxtil ha marcat nous màxims històrics després d'aquests resultats.

  • 11.100,80
  • -0,48%

Enfront d'Inditex, cal assenyalar el comportament de BBVA, que ha acabat en terreny positiu després de ser un dels pitjors valors de l'IBEX durant bona part de la jornada a causa de l'enfonsament de la lira turca, que ha marcat un nou mínim històric. La divisa cedeix un 12% des de la victòria electoral d'Erdogan. Com sabeu, BBVA té una important exposició a Turquia a través de Garanti.

MAL DADA XINESA... I MÉS

La resta de borses europees cotitzen amb caigudes molt moderades aquest dimecres. Això, després que ahir Wall Street finalitzés el dia amb lleugers ascensos i que a Àsia hagin dominat els números verds aquesta matinada excepte en el cas del Nikkei (-1,8%), que es pren un respir després dels últims màxims de 33 anys.

A Àsia s'han publicat les exportacions xineses, que van caure al maig per primer cop des del febrer. Així, van baixar el 7,5% interanual, fins als 283.500 milions de dòlars, molt pitjor que el descens del 0,4% pronosticat pel consens. "Això apunta a una menor demanda mundial de productes xinesos", assenyala l'expert Julian Evans-Pritchard, de Capital Economics.

D'altra banda, després que el Banc de la Reserva d'Austràlia sorprengués ahir els mercats amb una altra pujada de tipus de 25 punts bàsics, avui ha fet el mateix el Banc del Canadà, fins a deixar-los al 4,75%.

SEGUEIX LA INESTABILITAT A LES 'CRIPTOS'

Mentrestant, els inversors segueixen pendents del mercat de les 'criptos' després que la SEC nord-americana hagi decidit posar-se dura. Bloomberg diu que la seva actuació sobre Binance i Coinbase ha "esclafat" la riquesa dels criptomilionaris després del gran rebot del 2023.

Com us hem estat explicant, el regulador nord-americà ha acusat Binance Holdings i el seu conseller delegat, Changpeng Zhao, de malversar els fons dels clients, enganyar els inversors i els reguladors i incomplir les normes sobre valors.

A més, les accions de Coinbase es van desplomar ahir un 12,09% a Wall Street després que el regulador hagi demandat també la plataforma radicada als Estats Units, a la qual acusa de violar les lleis de valors nord-americans.

Tot plegat ha enfonsat el bitcoin fins a la zona de 25.000 dòlars, encara que avui es recupera i ronda de nou els 26.500 dòlars (26.390 dòlars).

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,07 dòlars (+0,08%). El petroli puja un 1,5%. El Brent se situa als 77,39 dòlars i el WTI, als 72,93 dòlars.

L'or cedeix lleugerament (1.970 dòlars) i la plata avança lleugerament (23,75 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,77%.

Noticias relacionadas

contador