ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 12 de enero de 2024 en madrid espana las
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha aconseguit retallar les pèrdues inicials i tanca amb lleus pujades (+0,13%; 9.880 punts) després d'arribar a perdre més del 0,6% durant els primers compassos del dia, i després de tancar aquest dimecres amb descensos de l'1,26%. Els valors més baixistes han estat Grifols, Endesa i Cellnex, mentre que els més alcistes han estat els valors turístics, els bancs i Repsol.

  • 11.327,70
  • 0,25%

En qualsevos cas, els analistes tècnics de Bolsamanía adverteixen que aquestes últimes caigudes han confirmat l'abandonament del suport dels 10.000, deixant una finestra baixista al selectiu espanyol (dos buits baixistes consecutius, després de caure dimarts i dimecres).

Aquesta figura té "fortes implicacions baixistes", i ara opinen que podria caure per sota del seu primer suport, que té als 9.700 punts.

"No semblaria estrany que poguéssim acabar veient-hi un atac al nivell dels 9.600 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions. No tornarem a veure un senyal de fortalesa mentre que es mantingui viu el buit baixista de dimarts als 10.076 punts", apunten.

"Hi ha una tornada repetida entre els financers a Davos aquesta setmana: modereu les vostres expectatives de retallades de taxes"

Les últimes caigudes a les borses han estat motivades per diversos factors, com les declaracions de banquers centrals a banda i banda de l'Atlàntic refredant les expectatives del mercat de baixades de tipus per a aquest any, dades macro decebedores en diferents zones del món, com la Xina, o el temor que la crisi de mar Roig pugui anar a més. En aquest sentit, el gegant Maersk va advertir ahir de problemes "durant uns mesos" per la crisi que s'està vivint a causa dels atacs dels rebels hutís.

"Hi ha una tornada repetida entre la multitud de financers a Davos aquesta setmana: modereu les vostres expectatives de retallades de taxes. Des de Daniel Pinto, de JP Morgan, fins a Bill Winters, de Standard Chartered, i Howard Lutnick, de Cantor Fitzgerald, tots han dit que esperen que la política monetària es flexibilitzi més lentament del que anticipava el mercat, la seva precaució reflecteix la dels banquers centrals durant els últims dies, cosa que ja ha portat els operadors a reduir les seves apostes en retallades de taxes d'interès agressius aquest any", escriu 'Bloomberg' aquest dijous.

Els inversors seguiran avui molt pendents del que arribi des de Davos, on parlava Christine Lagarde i també la nova presidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI), Nadia Calviño. A més, avui hi ha estat present el conseller delegat d'OpenAI, Sam Altman, per continuar parlant de la intel·ligència artificial, un dels temes més rellevants d'aquesta trobada.

L'agenda dels mercats d'aquest dijous inclou les actes de la darrera reunió del BCE, mentre que als Estats Units s'han publicat les peticions setmanals de desocupació, que han caigut a mínims del setembre del 2022, i l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia.

GRIFOLS SEGUEIX A LA MIRA

Grifols segueix travessant un moment molt complicat després que la companyia d'inversió nord-americana Gotham City Research publiqués la setmana passada un informe demolidor sobre la companyia que l'ha enfonsat a la borsa.

Reuters publica avui que el Banc Central Europeu (BCE) ha sol·licitat a alguns prestadors que detallin la seva exposició a Grifols i les seves entitats vinculades després que Gotham hagi acusat la farmacèutica de manipular els comptes i hagi guanyat milions gràcies a una posició curta.

El BCE ha contactat els últims dies diversos bancs perquè descriguin la seva exposició actual a l'empresa i a una xarxa d'empreses relacionades, segons tres fonts familiaritzades amb l'assumpte. Els supervisors volen tenir una millor comprensió de l'exposició, va afirmar una font.

EL CEO DE GOOGLE AVISA QUE HI HAURÀ MÉS ACOMIADAMENTS

El CEO de Google, Sundar Pichai, ha advertit els treballadors que hi haurà més retallades d'ocupació aquest any a mesura que l'empresa continua desplaçant inversions cap a àrees com ara la intel·ligència artificial.

En un memoràndum titulat Prioritats per al 2024 i l'any que ve que els treballadors van rebre dimecres a la nit i al qual ha tingut accés CNBC, Pichai afirma: "Tenim metes ambicioses i invertirem en les nostres principals prioritats aquest any" . Al memoràndum, Pichai diu que la direcció de l'empresa s'està preparant per compartir els seus objectius d'intel·ligència artificial per a l'any en curs aquesta setmana i publicarà els seus OKR (objectius i resultats clau) per al 2024.

"La realitat és que, per crear la capacitat per a aquesta inversió, hem de prendre decisions difícils", va escriure Pichai. Per a alguns equips, això significa eliminar rols, cosa que inclou "eliminar capes per simplificar l'execució i augmentar la velocitat", ha afegit.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0862 dòlars (-0,17%). El petroli puja un 1% de mitjana. El Brent se situa als 78,5 dòlars i el West Texas, als 73,49 dòlars.

L'or avança un 0,59% (2.018 dòlars) i la plata, un 0,6% (22,8 dòlars).

El bitcoin se situa als 42.000 dòlars i l'ethereum perd els 2.500 dòlars al tancament de la borsa europea.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,136%.

Noticias relacionadas

contador