ep archivo   un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 12 de mayo de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europees cotitzen tanquen amb lleus caigudes (IBEX: -0,11%, 9.191), en una jornada que ha comptat amb importants referències macro. Així, s'ha conegut la taxa ILO del mes d'abril del Regne Unit, que puja al 3,9% del 3,8%. A més, es publicaran la primera estimació del PIB del primer trimestre (puja un 0,1%) i l'atur de la zona de l'euro (augmenta un 0,6%). Igualment, es coneixeran el ZEW alemany del maig (l'indicador de sentiment econòmic s'enfonsa i cau a terreny negatiu per primer cop des del desembre del 2022). Aquesta tarda s'han presentat les vendes al detall i la producció industrial dels EUA d'abril, així com l'IPC del mateix mes a Canadà.

  • 11.239,30
  • 0,78%

Les dades que s'han publicat a la Xina per a l'abril han incomplert les expectatives, ja que l'economia va continuar mostrant un camí desigual de recuperació després de l'impacte de les restriccions estrictes de Covid.

La producció industrial de l'abril va pujar un 5,6% interanual, enfront del 10,9% que esperaven els economistes consultats en un sondeig de Reuters. La xifra va pujar el 3,9% al març després d'un començament d'any moderat. Les vendes al detall van augmentar el 18,4%, per sota del pronòstic dels economistes, que estimaven un increment del 21%. La inversió en actius fixos va créixer un 4,7%, enfront de les expectatives del 5,5%. La lectura va pujar al 5,1% al mes anterior.

“La Xina és a l'etapa de recuperació, en comparació amb l'any passat. Les xifres són positives, com acabem de veure. Tot i això, la gran pregunta aquí és si la recuperació és prou bona per al mercat, prou bona per complir amb les expectatives dels inversors", ha declarat Winnie Wu, estrateg d'accions de BofA Securities China, a CNBC.

Dins de l'IBEX han destacat les pujades en els valors del sector turístic (Amadeus, Meliá, Aena...), Colonial (després dels resultats publicats ahir a la tarda) i Telefónica. Indra ha registrat un repunt del 0,59% després que l'espanyola Escribano hagi adquirit un 3% de companyia. Al costat de les caigudes, els pitjors ara són Acerinox i BBVA, que estén els números vermells després que ahir cedís amb força (-4,18%) després de conèixer-se el resultat de les eleccions a Turquia.

Naturgy, que ha comunicat la compra dels actius renovables d'Ardian a Espanya per 650 milions, ha retrocedit un 0,6%. Al Mercat Continu, AmRest ha destacat per les pujades després de tancar la venda de KFC a Rússia per 100 milions d'euros.

Fora d'Espanya, la protagonista és Vodafone, que ha retrocedit amb força després d'anunciar resultats i comunicar la intenció d'emprendre 11.000 acomiadaments. A més, ha dit que farà una revisió estratègica a Espanya.

YELLEN TORNA A AVISAR

A l'altra banda de l'Atlàntic, el gran assumpte segueixen sent les negociacions per evitar un impagament i arribar a un acord sobre el sostre del deute. En teoria, avui Joe Biden mantindrà reunions per avançar en aquest assumpte. La secretària del Tresor, Janet Yellen, ha tornat a advertir del desastre que suposaria no arribar a un pacte i ha posat com a data límit l'1 de juny.

"Amb la informació addicional ara disponible, escric per assenyalar que encara estimem que el Tresor probablement ja no serà capaç de satisfer totes les obligacions del govern si el Congrés no ha actuat per elevar o suspendre el límit del deute a principis de juny, i potencialment tan aviat com l'1 de juny”, va escriure Yellen.

CAUTELA DE LA FED

Diversos funcionaris de la Reserva Federal (Fed) van oferir aquest dilluns la seva visió sobre el camí que ha de prendre el banc central.

El president de la Fed de Minneapolis, Neel Kashkari, va afirmar ahir que "a la Reserva Federal probablement tinguem més feina a fer per intentar reduir la inflació".

El seu col·lega de la Fed de Chicago, Austan Goolsbee, va declarar a la CNBC que havia estat a punt de dissentir de la pujada de tipus que els responsables de la política monetària van anunciar a principis de mes (de 25 punts bàsics), perquè li preocupava que els funcionaris no enduressin gaire la política monetària, encara que finalment va votar a favor.

El president de la Fed d'Atlanta, Raphael Bostic, va deixar clar que ara està a favor de mantenir la política monetària en suspens.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0859 dòlars (-0,11%). El petroli cedeix un 0,6%. El Brent se situa als 74,74 dòlars i el WTI, als 70,67 dòlars.

L'or cau un 1% (2.002 dòlars), i la plata baixa un 1,82% (23,85 dòlars).

El bitcoin cotitza als 27.020 dòlars i l'ethereum, als 1.819 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,564%.

Noticias relacionadas

contador