ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 19 de octubre de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat amb pèrdues aquest dijous (-0,62%, 10.004 punts) després que ahir la jornada se saldés amb moviments mixtos i molt moderats a aquest costat de l'Atlàntic i amb alces, també força moderades (encara que superiors al Nasdaq, del 0,75%) a Wall Street. A Àsia han dominat clarament les pujades i el Nikkei, que segueix imparable, ha superat els 35.000 punts (+1,7%, ahir va superar els 34.000), màxims des del febrer del 1990.

  • 11.323,50
  • -0,13%

Dins de l'IBEX, han destacat les alces en Indra (+4,35%) i Fluidra (+2,68%) i les caigudes en Grifols i Merlin. Jefferies ha retallat el seu consell sobre la promotora fins a mantenir des de comprar, encara que ha pujat el preu objectiu fins a 10,3 euros des de 9,7 euros. Merlin cotitza a 9,44 euros.

ATENTS A L'IPC D'EUA

Avui, la dada més rellevant de la jornada ha estat també el més important de la setmana: l'IPC dels Estats Units del mes de desembre, que ha repuntat lleugerament per sobre del que s'esperava, fins al 3,4% en la taxa general i fins al 3,9% en la taxa subjacent.

Aquesta lectura s'ha situat per sobre de les previsions del consens, que anticipaven una alça fins al 3,2% a l'IPC general i fins al 3,8% a l'IPC subjacent.

GRIFOLS

A Espanya, els inversors continuen molt pendents de Grifols. Aquest dijous la companyia ha celebrat una conferència amb analistes (finalment no va tenir lloc ahir) per refutar totes les acusacions del fons d'inversió Gotham City Research, que no ha acabat de convèncer. En ella, la farmacèutica ha reiterat la seva intenció de presentar "accions legals" contra el fons baixista i resoldre tots els dubtes sobre això, i per això respondrà a totes les qüestions presentades per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) "com més aviat possible".

Un dels aspectes que investiga la CNMV és la relació de Grifols amb Scranton Enterprises, un dels seus accionistes (en posseeix el 8,4%) i l'empresa a què va vendre el 100% de les accions de Biotest (BPC) i Haema, les empreses que centren part de les acusacions de Gotham. En aquest sentit, el CEO, Thomas Glanzmann, ha assegurat que "Scranton no és el 'family office' dels Grifols", i que no hi ha vinculació recurrent entre totes dues.

Per cert, Gotham ha desfet gairebé tota la seva posició curta en Grifols amb un benefici de 17 milions de dòlars després d'enfonsar la companyia després de publicar un informe demolidor.

Singular Bank, que aquest dimecres va presentar les seves perspectives, ha indicat que "no hi ha risc existencial" en Grifols, però ha reconegut que la companyia "ha de fer aclariments".

Grifols ha mostrat en la sessió passada el seu suport al conseller delegat, a qui Gotham City Research ha atacat directament, i ha dit que emprendrà "accions legals" contra la companyia nord-americana per "l'important dany causat".

Després de viure una primera part de jornada molt volàtil, Grifols va començar a pujar aquest dimecres després d'anunciar les accions legals i va tancar amb un rebot del 12%. Avui s'ha enfonsat un 16,17%.

ELS ETF DE BITCOIN PER FI S'APROVEN

Després del tuit fals per un hackeig del compte de la SEC (Comissió de Valors i Borsa dels EUA), en què es deia que els ETF de bitcoin havien estat aprovats, per fi, i per primera vegada, els reguladors nord-americans han aprovat fons cotitzats a borsa (ETF) que inverteixen directament en bitcoin, un pas que es considera un esdeveniment històric per al sector dels actius digitals. El bitcoin es manté tranquil després de la notícia després de pujar fins als 48.000 dòlars quan es va produir el fals avís i després d'haver descomptat, amb la forta revaloració dels darrers temps, aquesta aprovació. Ara cotitza als 46.000 dòlars.

L'aprovació ampliarà l'accés a la criptomoneda més gran a Wall Street i més enllà. La Comissió de Valors i Borsa ha autoritzat empreses líders a la indústria, com BlackRock, Invesco i Fidelity, així com competidors més petits, incloent-hi Valkyrie, per començar a operar aquest dijous.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0946 dòlars (-0,22%). El petroli puja un 3%. El barril Brent se situa als 78,86 dòlars i el barril West Texas, als 73,58 dòlars.

L'or avança un 0,5% (2.038 dòlars) i la plata perd un 1,33% (22,76 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 4,043%.

Noticias relacionadas

contador