ep archivo   valores del ibex 35 en los paneles del palacio de la bolsa de madrid a 28 de febrero de
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 s'ha desplomat aquest divendres (-3,68%; 8.390,60 punts), mentre que la resta de borses europees han perdut un 3% de mitjana. Això, per les preocupacions que han suscitat les decisions del Banc Central Europeu (BCE). L'organisme va anticipar ahir la fi del programa de compra d'actius per a l'1 de juliol, una pujada de tipus de 25 punts bàsics al juliol i no va descartar una alça de 50 punts bàsics a la reunió del setembre. Durant la setmana, el selectiu espanyol ha deixat un 3,83.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Als experts els preocupa que el BCE no fos més clar sobre les mesures que prendrà per prevenir els riscos de fragmentació dins de la zona de l'euro com a conseqüència de l'enduriment de la política monetària. Els diferencials del deute públic italià respecte als bunds alemanys s'han ampliat considerablement després de les decisions del BCE d'aquest dijous.

Així, el rendiment del bo espanyol a 10 anys s'ha disparat fins al 2,74%. En general, les borses perifèriques, que havien aguantat fins ara molt millor l'impacte de la guerra, han patit vendes més destacades aquest divendres pel temor dels inversors que els diferencials de crèdit a la zona euro es disparin sense la protecció del BCE.

Tot i que els mercats especulen amb un marc de control dels diferencials, encara no s'hi ha presentat cap eina addicional, assenyala Nicolas Forest, responsable mundial de renda fixa de Candriam. "El risc de fragmentació del mercat és, per tant, significatiu, i no hi ha dubte que el BCE hauria d'oferir detalls sobre una possible nova eina durant els propers mesos", afirma l'economista.

Les caigudes a les borses europees es produeixen després dels forts descensos que es van veure ahir a banda i banda de l'Atlàntic (el Nasdaq es va deixar un 2,75%) i de les retallades d'aquesta matinada a l'Àsia. Cal subratllar que l'FTSE MIB italià també ha patit especialment a causa del que s'ha explicat, ja que preocupa molt la situació que hagi d'enfrontar el país a mesura que el banc central endureix la seva política monetària. Encara que passa el mateix amb Espanya i Portugal.

EL FOCUS SOBRE LA INFLACIÓ

La inflació és la gran protagonista de la jornada. A la Xina, l'IPC del maig va experimentar un augment del 2,1% respecte a l'any anterior, lleugerament per sota de la previsió del 2,2%. L'índex de preus al productor, per part seva, ha pujat un 6,4% al mes passat, en línia amb el que preveu el consens.

A Espanya, l'INE ha confirmat la pujada de l'IPC fins al 8,7% al maig, mentre que el Banc d'Espanya ha publicat previsions econòmiques avui. L'organisme estima que el Producte Interior Brut (PIB) del nostre país se situarà al tancament del 2022 al 4,1%. En comparació amb les projeccions publicades al començament del mes d'abril passat, les actuals comporten una revisió a la baixa del creixement de 0,4 punts percentuals per a aquest any. De cara als exercicis següents, la previsió és que l'economia espanyola "continuï creixent d'una forma relativament robusta" el 2023 (un 2,8%) i el 2024 (un 2,6%). D'altra banda, Fitch revisarà aquest vespre la qualificació sobre l'economia espanyola.

Però, sens dubte, la referència més important del dia serà l'IPC dels EUA del maig que s'ha situat al 8,6%, un augment de tres dècimes respecte al mes anterior i les estimacions del consens. Això ha provocat una nova jornada de fortes pèrdues a Wall Street, que torna a cotitzar molt a prop de mínims anuals, perquè el mercat descompta que la Fed haurà d'endurir la seva política monetària durant més temps per contenir els preus.

FORTES CAIGUDES EN BBVA I SANTANDER

BBVA, Santander i la resta de bancs han estat els pitjors valors avui a l'IBEX, amb Meliá i Inditex, amb fortes caigudes tots ells. Tots els títols del selectiu han tancat en vermell. Aena ha estat el menys baixista després d'elevar la previsió de trànsit de passatgers per al 2022.

Pel que fa a les caigudes en BBVA, ha estés les retallades també abundants de dijous. Val a dir que JP Morgan ha retallat avui el preu de l'entitat mostrant la seva preocupació per Turquia.

Aquest divendres també s'ha parlat de Repsol (cotitza pla), després que ahir, al tancament de mercat, anunciés la venda a Crédit Agricole i EIP del 25% del negoci de renovables per 905 milions d'euros.

A més, Sacyr i Acciona Energía han estat igualment al focus després que el Comitè Assessor Tècnic de l'IBEX hagi decidit la seva entrada al selectiu en lloc de Cie Automotive i Almirall.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, l'IBEX s'ha complicat la vida en perdre la mitjana de 200 sessions. "Sembla que podríem acabar veient una extensió de les caigudes fins als mínims del buit alcista que presenta als 8.406 punts", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía.

"Si no es pot subjectar en aquest nivell de preus, el més normal és que acabem veient un atac als mínims del mes de maig que presenta als 8.138 punts. Aquests preus són clau per a la seva evolució a mitjà termini. Si no aconseguís subjectar-se a aquests nivells, el més normal és que puguem acabar veient una extensió de les caigudes fins als 7.800 punts”, afegeix aquest expert.

L'euro canvia a 1,0528 dòlars (-0,8%). El petroli cau un 2%. El Brent cotitza als 120,65 dòlars i el West Texas, als 119,28 dòlars.

L'or puja lleugerament (1.855 dòlars) i la plata baixa un 0,1% (21,81 dòlars).

El bitcoin perd un 1,8% (29.538 dòlars), i l'ethereum cedeix un 2,7% (1.737 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 3,137%.

Noticias relacionadas

contador