la presidente de la bce christine lagarde lors d une conference de presse

L'IBEX35 ha reduït les abruptes pèrdues del començament de la sessió i ha tancat dijous per sobre dels 9.000 punts (-0,36%, 9.043 punts), en línia amb la resta de borses europees, després que s'hagi pronunciat el Banc Central Europeu (BCE). Dins del selectiu espanyol destaquen els descensos pronunciats en Aena (després de conèixer-se que no ha rebut cap oferta per al concurs de duty free a Madrid i Barcelona). També ho estan fent malament els bancs (Unicaja, Sabadell) davant del nou 'drama' de PacWest. A més, ArcelorMittal ha retrocedit amb força (-5,29%) després dels resultats del primer trimestre.

  • 11.362,80
  • 1,10%

La sessió ha estat carregada de referències importants. El BCE ha complert el guió i ha pujat els tipus d'interès en 25 punts bàsics, fins al 3,75%. Per justificar la seva decisió, el BCE ha explicat al comunicat que "les perspectives d'inflació segueixen massa altes i ho han estat durant massa temps". "En conjunt, l'última informació disponible recolza, en línies generals, la valoració sobre les perspectives d'inflació a mitjà termini que el Consell de Govern va fer a la reunió anterior", han afegit.

La presidenta Christine Lagarde ha assegurat que l'organisme radicat a Frankfurt no està "pausant les pujades de tipus", ja que "encara queda camí per recórrer". "Hem recorregut un llarg camí durant els darrers nou mesos, però encara queda camí per cobrir. Continuarem amb aquest cicle d'alces de tipus", ha afegit.

"La nostra política monetària continuarà depenent de les dades, en particular de les relacionades amb la inflació. I els riscos per a la inflació romanen a l'alça", ha conclòs Lagarde, que ha esmentat entre altres coses els elevats marges empresarials, les pressions salarials i la fortalesa de l'activitat al sector serveis de la zona euro.

A més del BCE, el mercat està assimilant la decisió de la Reserva Federal (Fed) nord-americana, que va complir el guió i va pujar tipus en 25 punts bàsics, i sembla que ha obert la porta a una pausa.

"La roda de premsa de Powell va ser tranquil·la i, encara que els mercats semblen interpretar que la Fed pensa fer una pausa a les alces de tipus, el president de la Reserva Federal es va afanyar a rebutjar la idea que les retallades de tipus estan en camí. Powell també va dir que el proper moviment de la Fed dependrà de com evolucionin les dades i els esdeveniments, però en el context d'un mercat laboral tens i uns nivells d'inflació elevats, que la Fed no espera que baixin ràpidament, sembla que els responsables polítics volen que els mercats creguin que és probable que els tipus es mantinguin alts durant algun temps”, expliquen els experts de CMC Markets.

Cal destacar que un altre banc central, el de Hong Kong, ha tocat tipus aquesta matinada. Com és habitual, ha seguit la Fed i els ha incrementat en 25 punts bàsics.

Un altre assumpte rellevant d'aquest dijous són les dades macroeconòmiques i una de les més importants és el PMI manufacturer Caixin de la Xina d'abril, que ha caigut a territori de contracció (49,5 des de 50,0) i segueix la mala dada publicada pel gegant asiàtic aquest diumenge passat. El temor d'un alentiment econòmic està pressionant el mercat i és un dels motius, per exemple, que està fent caure el petroli amb força aquesta setmana.

L'agenda de la jornada inclou també els PMI serveis a Europa (l'eurozona creix a l'abril al ritme més fort des del maig del 2022 gràcies al sector serveis) i l'atur a Espanya, que cau a l'abril en 73.890 persones i baixa dels 2, 8 milions per primera vegada des del 2008.

PACWEST S'ENFONSA

El banc regional nord-americà PacWest s'enfonsa més d'un 50% a la sessió a Wall Street. Sembla que serà la propera víctima de la crisi bancària que es viu a l'altra banda de l'Atlàntic.

El banc està explorant opcions estratègiques, incloent-hi una possible venda o augment de capital després que l'augment de liquiditat que va anunciar al març no hagi inspirat la confiança que s'esperava al mercat.

PacWest espera evitar el destí d'altres prestadors regionals. Us recordem que al març van fer fallida Signature Bank i Silicon Valley Bank (SVB) i que aquest mateix dilluns First Republic Bank va ser intervingut i posteriorment venut a JP Morgan.

D'altra banda, cal recordar que avui Apple publicarà els resultats del primer trimestre al tancament de Wall Street. A Europa també s'estan publicant moltes xifres, entre les quals destaquen les de Shell.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,1012 dòlars (-0,42%). El petroli està tranquil després de les darreres caigudes. El Brent se situa als 72,48 dòlars i el WTI, als 68,50 dòlars.

L'or puja un 1,03% (2.057 dòlars) i la plata, un 1,88% (26,16 dòlars).

El bitcoin cotitza als 28.870 dòlars i l'ethereum, als 1.880 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,321%.

Noticias relacionadas

contador