ep archivo   un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han avançat posicions aquest dimarts (IBEX: +0,61, 10.388 punts). Dins del selectiu espanyol, destaquen les pujades en ArcelorMittal, Amadeus, BBVA, Sabadell i altres bancs, i les caigudes en Grifols i Solaria, que s'han enfonsat un 10,8%.

  • 11.371,00
  • 1,17%

La jornada d'avui ha estat protagonitzada per la inflació dels Estats Units del febrer, que ha repuntat al 3,2% en taxa interanual enfront del 3,1% registrat al gener. Per part seva, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, ha caigut una dècima, fins al 3,8%. El consens esperava que la taxa general romangués sense canvis al 3,1% i que la subjacent caigués al 3,7% des del 3,9%.

Aquesta dada està directament relacionada amb la reunió de la Reserva Federal (Fed) de la setmana que ve (19 i 20 de març), en què se sabrà si baixa o no els tipus d'interès. "Un cop més, l'informe de l'IPC va emfatitzar el camí accidentat de tornada cap a l'objectiu d'inflació del 2% (de la Fed), reforçant la lògica darrere de la postura pacient que el FOMC hauria de repetir la setmana que ve", comenta Michael Brown, analista de mercat de Pepperstone.

Abans de conèixer aquesta referència, Jamie Dimon, president i conseller delegat de JP Morgan, ha dit aquest dimarts que no descartaria la possibilitat d'una recessió als Estats Units, però que la Reserva Federal hauria d'esperar abans de reduir les taxes d'interès. "El món està considerant la possibilitat d'un aterratge suau, probablement un 70-80%", ha afirmat durant un esdeveniment a Sydney. "Crec que la probabilitat d'un aterratge suau el proper any o dos és la meitat d'això".

A més de l'IPC dels EUA, avui s'han publicat la taxa d'atur del Regne Unit del gener i l'IPC del febrer d'Alemanya (que es modera al 2,5%, el nivell més baix des del 2021).

També cal subratllar que el Banc d'Espanya ha presentat l'actualització de les projeccions macro de l'economia espanyola. L'organisme ha revisat a l'alça el PIB, a l'1,9%, i a la baixa la inflació, al 2,7%, el 2024.

Així mateix, a nivell empresarial, Mercadona ha publicat resultats del 2023, amb una millora del benefici del 40%, fins a un rècord de 1.000 milions d'euros. Amb això, destaca que el Consell de Ministres ha aprovat la fusió entre Orange i MásMóvil.

ORACLE ES DISPARA

Al mercat 'after hours' nord-americà cal destacar les fortes pujades a Oracle, que es dispara un 14% després de superar les estimacions amb els seus resultats del tercer trimestre fiscal. El segment de serveis al núvol i suport de llicències d'Oracle, el seu negoci més gran, va registrar un augment del 12% als ingressos. Tot i això, els ingressos totals van quedar per sota de les expectatives.

La companyia també ha anticipat que té intenció de fer un anunci, la setmana que ve, amb Nvidia. En la presentació de resultats, Oracle va esmentar l'actual 'rei del mercat' almenys tres vegades, segons subratlla una informació de Reuters.

ALTRES MERCATS: EL BITCOIN SEGUEIX DISPARAT

El bitcoin retrocedeix fins als 70.000 dòlars després de marcar nous màxims històrics. L'ethereum cau fins als 3.900 dòlars.

L'euro recula fins als 1,091 dòlars (-0,1%). L'or perd un 0,8% (2.170 dòlars), semblant a la plata (24,44 dòlars).

El petroli cotitza amb lleugeres pujades, amb el Brent als 82,55 dòlars i el West Texas, als 78,33 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,087%.

Noticias relacionadas

contador