ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa en madrid espana 20240208122304
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat amb guanys del 0,99% aquest dimarts, als 10.701,4 punts, gràcies a les pujades als bancs, després que Moody's hagi millorat la valoració de CaixaBank, Bankinter, Sabadell i Unicaja. Dins de l'IBEX han destacat igualment les alces en Grifols, Cellnex i IAG, mentre que les caigudes han estat liderades per Acciona, Solaria i ACS.

  • 11.025,60
  • -1,14%

DECISIÓ HISTÒRICA DEL BANC DEL JAPÓ

Els inversors han mirat avui Àsia, on el Banc del Japó (BoJ) ha elevat els tipus per primera vegada des del 2007. El BoJ ha pujat les taxes d'interès a curt termini al voltant del 0% al 0,1%, des del -0,1%, segons la declaració en finalitzar la reunió de política monetària de dos dies. El règim de taxes negatives del Japó estava en vigor des del 2016.

Tot i això, el Banc del Japó ha advertit que no està a punt d'emprendre alces agressives de taxes, indicant que "anticipa que les condicions financeres acomodatícies es mantindran de moment", atesa la fràgil expansió en la quarta economia més gran del món .

El BoJ també ha eliminat la seva radical política de control de la corba de rendiment per als bons sobirans japonesos, que el banc central ha fet servir per fixar els tipus d'interès a llarg termini comprant i venent bons segons calgui.

Tot i això, el banc central seguirà comprant bons de l'estat per "pràcticament la mateixa quantitat" que abans, actualment uns 6 bilions de iens al mes. Recorreria a "respostes àgils" en forma d'augment de les compres de JGB i compres de JGB a tipus fix, entre altres coses, si es produeix una pujada ràpida dels tipus d'interès a llarg termini.

Les borses asiàtiques han viscut avui una jornada amb predomini de números vermells i alces del 0,66% al Nikkei. El ien ha caigut fins a nivells propers a 150 iens per dòlar.

Juntament amb la decisió històrica del Banc del Japó, aquest dimarts el Banc de Reserva d'Austràlia (RBA) ha decidit deixar sense canvis els tipus al 4,35%.

L'organisme ha dit que la inflació continua moderant-se, però continua sent alta. "La informació recent suggereix que la inflació es continua moderant, en línia amb les últimes previsions de l'RBA. L'indicador mensual de l'IPC es va mantenir estable en un 3,4% durant l'any fins al gener, amb un impuls que disminueix als últims mesos, a causa de la moderació de la inflació de béns. La inflació de serveis continua sent elevada i s'està moderant a un ritme més gradual. Les dades són consistents amb una demanda excessiva continuada a l'economia i fortes pressions de costos domèstics, tant per al treball com per a altres insums".

UNILEVER I ASTRAZENECA, PROTAGONISTES EMPRESARIALS

Cal recordar, a més, que avui comença la reunió de dos dies de la Reserva Federal (Fed), les conclusions de la qual es coneixeran demà. Com ja sabeu sobradament, no s'esperen canvis en els tipus i el mercat estarà molt pendent de les futures orientacions i de les previsions econòmiques del banc central nord-americà.

L'agenda d'aquest dimarts inclou, com a dada més rellevant, el ZEW alemany del mes de març, que repunta, però segueix “a un nivell molt baix”.

A l'àmbit empresarial, han destacat les alces en Unilever després d'anunciar l'escissió de la unitat de gelats i un pla de retallada de costos que afectarà 7.000 llocs de treball. A més, AstraZeneca ha comunicat la compra de Fusion Pharmaceuticals per 2.000 milions de dòlars. La companyia adquirida s'ha disparat a la borsa més d'un 90%, en línia amb la prima de compra.

NOUS XIPS D'NVIDA

Nvidia va iniciar aquest dilluns la seva Conferència de Desenvolupadors, en què va presentar Blackwell, la seva major unitat de processament gràfic (GPU, per les seves inicials en anglès), amb la qual la companyia espera revolucionar la indústria i seguir liderant l'avenç de la intel·ligència artificial (IA).

El CEO del gegant tecnològic, Jensen Huang, va presentar el darrer desenvolupament de la tecnològica, i va avançar que el primer xip de la família Blackwell, conegut com a GB200, començarà la seva comercialització a finals d'aquest any. Aquesta nova generació de GPU compta amb més capacitat que l'anterior sèrie Hopper.

"Hopper és fantàstic, però necessitem GPU més grans", va assenyalar Huang durant l'esdeveniment, en què va subratllar la necessitat d'"accelerar la indústria" de la computació.

ALTRES MERCATS

L'euro s'ha situat als 1,0858 dòlars (-0,12%). El petroli ha pujat. El Brent s'ha situat als 87,46 dòlars i el West Texas, als 83,67 dòlars.

L'or ha perdut un 0,28% (2.158 dòlars) i la plata s'ha deixat un 0,59% (25,12 dòlars).

El bitcoin ha caigut amb força (64.297) i l'ethereum ha baixat als 3.302 dòlars.

La rendibilitat del bo americà a 10 anys cau al 4,306%.

Noticias relacionadas

contador