ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 7 de julio de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 (-0,35%, 9.416) i la resta de borses europees comencen la setmana amb caigudes moderades, durant una jornada que no ha comptat amb la referència de Wall Street pel festiu del Dia del Treball (Labor Day). Això, després que divendres, primer dia del mes de setembre, finalitzés amb retallades a les places del Vell Continent, que van ser del 0,59% per a l'IBEX. Dins de l'índex espanyol, han pressionat a la baixa les energètiques (Acciona Energía, Endesa, Iberdrola...) i Telefónica. Al costat positiu, IAG i BBVA han estat dels millors valors de la sessió.

  • 11.175,50
  • -1,60%

Wall Street va acabar la darrera sessió de la setmana pla i amb signe mixt, i amb el Dow Jones marcant la seva millor setmana des del juliol. Als EUA es va publicar divendres un informe d'ocupació d'agost que va mostrar que el mercat laboral nord-americà no afluixa, amb la creació de 187.000 llocs, per sobre dels 170.000 que anticipava el consens i dels 157.000 de juny (revisats a la baixa des de 187.000).

A Àsia s'han imposat els números verds aquesta matinada, amb alces especialment destacades al Hang Seng (+2,39%). Aquestes pujades responen al bon comportament dels valors immobiliaris. Evergrande i Longfor Group s'han disparat avui més d'un 9%, mentre que Country Garden ha volat a prop d'un 15% després d'obtenir durant el cap de setmana l'aprovació dels seus creditors per ampliar els pagaments d'un bo privat onshore de 3.900 milions de iuans, segons informa Reuters.

D'altra banda, i atès el festiu a Wall Street, avui l'agenda apareix força buida de referències importants. A Espanya s'ha conegut l'atur d'agost, que puja després de cinc mesos de descensos i supera els 2,7 milions. A Alemanya s'ha anunciat la balança comercial. Les exportacions van baixar un 0,9% el juliol i les importacions van pujar un 1,4%.

A més, aquest dilluns ha parlat la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, al Seminari d'Oradors Distingits organitzat pel Centre Econòmic i Financer Europeu, durant el qual ha reconegut que des de l'organisme, igual que altres bancs centrals, "hem subestimat tant la dinàmica de la inflació com la seva persistència”.

Al llarg de la setmana, els inversors coneixeran referències destacades. Aquest dimarts es publiquen els PMI serveis i compostos a la Xina i Europa. Dimecres, als EUA es coneixerà aquesta mateixa referència, juntament amb l'ISM no manufacturer, així com el Llibre Beix de la Fed. Dijous, atents al PIB de la zona de l'euro, al costat de la taxa d'atur. I divendres s'anuncia l'IPC alemany.

A més d'això, aquesta setmana hi haurà decisions de tipus a Austràlia (dimarts) i al Canadà (dimecres). S'espera que els dos mantinguin els tipus sense canvis, cosa que, segons indica Ramón Forcada, director d'anàlisi de Bankinter, és un indicatiu del camí que podrien seguir el BCE i la Fed a finals de mes.

PARADA AL CAMÍ DESPRÉS DE TOPAR-SE AMB ELS 9.600

Pel que fa a l'aspecte tècnic de l'IBEX aquest començament del mes de setembre, el selectiu espanyol es manté frenat pels 9.600 punts.

L'índex es mou des de fa mesos en una banda lateral. Per sota, el primer nivell de suport és als 9.200 punts. "No apreciarem ni el més mínim senyal de debilitat mentre que es mantingui cotitzant per sobre d'aquest nivell de preus", indica César Nuez, analistes de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Per la seva banda, el primer nivell de resistència és als 9.614 punts. "Si aconsegueix superar aquests preus és molt probable que puguem veure una extensió de les pujades fins al nivell dels 9.741 punts, màxims anuals. El trencament d'aquests nivells és el que ens faria pensar en un atac als 10.000 punts", assenyala Nuez.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0794 dòlars (+0,09%). El petroli puja amb moderació, amb el Brent als 88,91 dòlars i el WTI, als 85,55 dòlars.

L'or avança lleugerament, fins als 1.968 dòlars, mentre que la plata cau un 0,4%, fins als 24,46 dòlars.

El bitcoin es manté per sota dels 26.000 dòlars després del mal comportament de divendres. L'ethereum se situa als 1.620 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,181%.

Noticias relacionadas

contador