ep dos paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 11 de abril de 2023 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europees cedeixen posicions aquest dilluns (IBEX: -0,47%, 9.890), antepenúltima jornada del mes de gener. Avui hi ha hagut molt poques referències al calendari, al contrari del que passarà al llarg de la setmana, que estarà plena de cites importants.

  • 11.327,70
  • 0,25%

I és que aquest dimarts publica els comptes BBVA i dimecres, Santander. Dijous arribarà el torn a Sabadell i divendres, a CaixaBank.

La setmana que avui estrenem també comptarà amb importants resultats als EUA, com les xifres d'Alphabet, Microsoft, Apple, Meta, Amazon... A més, a tot això cal sumar-hi la reunió de la Reserva Federal (Fed) de dimecres, una altra cita ineludible. El Banc d'Anglaterra (BoE) s'aplega dijous.

Naturalment tampoc faltaran dades macro molt rellevants, com el PIB i la inflació de la zona de l'euro (demà també coneixerem el PIB de diferents països europeus, com Espanya), o l'informe d'ocupació dels EUA.

ACS S'ENFONSA DESPRÉS DE LA FALLADA DEL SUPREM CONTRA ABERTIS

ACS ha tancat amb fortes pèrdues a l'IBEX 35 després que el Tribunal Suprem hagi rebutjat la reclamació d'Abertis a l'Estat per una suma de 4.000 milions d'euros en relació amb les actuacions a l'autopista de peatge AP-7 realitzades l'any 2006. La constructora ha caigut un 9,99% al tancament.

A l'origen del recurs, segons ha explicat l'Alt Tribunal, hi ha el conveni celebrat entre Acesa, propietat d'Abertis, i l'Administració General de l'Estat per modificar l'autopista AP-7, que explotava Acesa.

Després de complir-se el 31 d'agost del 2021 el termini de durada de la concessió, el Consell de Ministres de 18 de febrer del 2022 va adoptar l'acord de compensar les obres realitzades, en la quantitat de 1.069,9 milions d'euros, però va ser impugnat per Acesa.

Ara, la sentència del Tribunal Suprem estima la demanda d'Acesa per la realització d'inversions per import de 32,9 milions, quantitat que s'haurà d'actualitzar en la forma prevista al Conveni de 2006 i rebutja el recurs a tota la resta.

LIQUIDACIÓ D'EVERGRANDE

La setmana comença amb una 'sorpresa' des d'Àsia. El Tribunal Superior de Hong Kong ha ordenat aquest dilluns la liquidació del gegant immobiliari xinès Evergrande després de no aconseguir presentar una proposta per reestructurar el deute, que puja fins als 328.000 milions de dòlars.

Després de set ajornaments, la Justícia ha dit 'prou' i ha ordenat la liquidació de la companyia en fallar a favor dels creditors. Això desencadenarà un procés per desmembrar una de les víctimes més grans d'una crisi de deute immobiliari que ha durat anys i ha afectat tot el país.

Segons la decisió d'aquest dilluns, la liquidació acabarà amb l'empresa i l'administrarà liquidadors provisionals. La negociació de les accions d'Evergrande ha estat suspesa avui després que caiguessin un 21%.

Les borses de la regió Àsia-Pacífic han acabat en verd aquest dilluns, ignorant la crisi del gegant immobiliari xinès. Fins i tot el Hang Seng de Hong Kong ha aconseguit tancar en positiu. D'altra banda, cal destacar que la Xina ha restringit les vendes a curt termini.

ATENTS A GRIFOLS... I A EZENTIS

Avui dilluns els inversors miren Grifols (+4,27% entre els millors de l'IBEX) després de la notícia que es va conèixer divendres a la nit. La farmacèutica va complir el que ja havia avançat i va presentar una demanda contra Gotham City Research a casa seva, als EUA, després que un informe demolidor de la companyia d'inversió l'enfonsés i permetés que Gotham en guanyarà milions gràcies a una posició curta en Grifols. La demanda també va contra el fundador de Gotham, Daniel Yu, i les seves participades.

Grifols sol·licita "el rescabalament pels danys financers i reputacionals causats a la companyia".

La denúncia al·lega que “els demandats van obtenir una considerable posició en curt en Grifols, publicant i distribuint posteriorment un informe amb falsedats sobre la comptabilitat, les comunicacions, les finances i la integritat de Grifols”.

L'atenció està posada també en Ezentis, que s'ha disparat el dia de la tornada al parquet després d'estar més d'un any suspesa. La companyia ha garantit que ja és viable i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha aixecat la suspensió anunciada el 2 de desembre del 2022.

L'IBEX ES MANTÉ PER SOTA DELS 10.000

L'IBEX-35 es manté per sota dels 10.000 punts aquest dilluns després de tancar divendres amb alces acumulades del 0,79%. Com recordareu, la setmana passada va estar marcada pel mal comportament dels bancs després d'unes xifres de Bankinter que van decebre, cosa que va fer caure l'entitat i tot el sector.

Els experts de Bolsamanía afirmen que, si aconsegueix superar els 10.000, “és molt probable que puguem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 10.300 punts, preus clau. Només veurem una continuació de la seva tendència alcista principal amb la superació de aquests nivells".

Per sota, el primer nivell de suport és als 9.800 punts.

Dins de l'IBEX han destacat les pujades en Repsol (el Govern s'hi està reunint i amb altres energètiques per suavitzar l'impost extraordinari, segons publica avui la premsa), al capdavant de l'índex amb Grifols. Al costat negatiu, ACS cau amb força, seguit per Sacyr i Rovi.

Fora d'Espanya, cal destacar que Ryanair ha pujat després de retallar la previsió de benefici a causa de l'exclusió dels seus vols en algunes agències. També han estat protagonistes Philips (després dels seus resultats i el seu acord amb la FDA sobre els respiradors) i Bayer (que cau pel fet que haurà de pagar 2.250 milions després d'un judici contra l'herbicida Roundup).

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0804 dòlars (-0,42%). El petroli cau un 1%. El Brent se situa als 82,5 dòlars i el West Texas, als 76,91 dòlars.

L'or avança un 0,46% (2.026 dòlars) i la plata, un 1,46% (23,2 dòlars).

El bitcoin cotitza als 43.100 dòlars i l'ethereum, al voltant dels 2.300 dòlars

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,101%.

Noticias relacionadas

contador