ep archivo   un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 11 de abril de 2023 en
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees segueixen sense trepitjar el fre i l'índex espanyol marca nous màxims anuals durant una jornada marcada per la festa d'Acció de Gràcies als Estats Units i el tancament de Wall Street. El selectiu espanyol (+0,18%; 9.905 punts), que aquest dimecres va marcar també un màxim anual al tancament als 9.887 punts, després de pujar un 0,6%, continua augmentant els forts guanys acumulats al mes de novembre.

  • 11.327,70
  • 0,25%

A Àsia, les borses han tancat amb guanys generalitzats. Les autoritats xineses han anunciat noves mesures de suport al sector immobiliari, que han estat ben rebudes pels inversors.

A Europa, l'atenció s'ha centrat en les dades PMI d'activitat econòmica preliminars del novembre que s'han publicat a França, Alemanya i la zona euro. Els indicadors del sector manufacturer i de serveis segueixen en territori de contracció, però han superat les previsions del consens en repuntar de manera moderada a Alemanya i la zona euro.

Durant la jornada també s'han publicat les actes de la darrera reunió del Banc Central Europeu (BCE), celebrada l'octubre. El document ha mostrat que l'"escenari base" de l'organisme és mantenir els tipus d'interès als nivells restrictius actuals fins que la inflació quedi controlada.

Al front geopolític, Israel i Hamàs han ajornat l'inici de la treva de quatre dies que han negociat per intercanviar ostatges israelians per presoners palestins. Per la seva banda, Vladimir Putin va afirmar ahir al G20 la disposició de Rússia per negociar un acord que posi fi a la "tragèdia" de la guerra a Ucraïna.

Als Països Baixos, l'ultradretà i euroescèptic Geert Wilders ha guanyat les eleccions amb el seu partit PVV, encara que no és clar que pugui formar govern si la resta de partits forma una aliança.

ENDESA, ENTRE ELS PITJORS A L'IBEX-35

A nivell empresarial, Endesa ha comunicat un dividend de 0,50 euros que pagarà el 2 de gener del 2024, però ha afegit que "el Consell d'Administració procurarà, per als exercicis del 2023 al 2026, ambdós inclusivament, que el dividend ordinari per acció que s'acordi repartir amb càrrec als exercicis sigui igual al 70% del benefici ordinari net atribuït, amb un mínim igual a 1 euro brut per acció per als exercicis del 2023 al 2026, ambdós inclosos”.

Les seves accions s'han situat entre les pitjors dins de l'IBEX 35, amb descensos del 2,3%, ja que la xifra per al 2024 és menor del que s'anticipava anteriorment. Al costat positiu, els valors més alcistes han estat Unicaja, Rovi i Solaria.

Al Mercat Continu, Atresmedia ha anunciat un dividend de 0,18 euros per acció.

ANÀLISI TÈCNICA

Per anàlisi tècnica, "de moment l'IBEX 35 no dona ni el més mínim senyal de debilitat, per la qual cosa no descartem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 10.000 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"El primer nivell de suport es troba als 9.800 punts, mínims de la sessió de dimarts. Els nivells de sobrecompra són molt alts, cosa que ens fa pensar en la proximitat d'una parada al camí. Un tancament per sota dels 9.800 punts seria el senyal que ens podria fer pensar en l'inici d'una correcció fins al nivell dels 9.600 punts", afegeix aquest expert.

ALTRES MERCATS

El petroli cau després de registrar una gran volatilitat dimecres. El cru Brent cedeix un 1,2%, fins als 80,93 dòlars, després que l'OPEP+ decidís endarrerir la reunió prevista per a aquesta setmana, pel que sembla per desacords entre els seus membres sobre la possibilitat d'estendre les retallades de producció per sostenir els preus.

Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,15% (1,0903 dòlars), i l'unça d'or cedeix un 0,02% (1.992 dòlars). A més, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 3,61% i el bitcoin retalla fins als 37.100 dòlars.

Noticias relacionadas

contador