ep paneles de valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 10 de octubre de 2023 en
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 (+0,09%, 9.360) i la resta de borses europees resisteixen. Els selectius del Vell Continent han començat la sessió amb caigudes, però han aconseguit tancar amb pujades la majoria. El CAC n'ha estat el que pitjor ho ha fet pels descensos en LVHM després de publicar resultats aquest dimarts després del tancament. Això, després de les fortes alces que es van registrar a la jornada passada a aquest costat de l'Atlàntic per les últimes declaracions de membres de la Reserva Federal (Fed), que van augmentar les esperances que el banc central nord-americà no tornarà a pujar tipus i van fer caure les rendibilitats dels bons.

  • 11.322,00
  • -0,14%

Wall Street també va tancar ahir en positiu, encara que amb avenços molt més moderats que a Europa (+0,5% enfront dels ascensos del 2% de mitjana als principals índexs europeus). A Àsia s'han imposat les pujades aquesta matinada, amb Samsung com a protagonista, que ha avançat uns comptes millors del que s'esperava.

MÉS DECLARACIONS DE LA FED

Ahir van tornar a parlar més membres de la Fed després dels que ho van fer dilluns. El president de la Reserva Federal d'Atlanta, Raphael Bostic, es va manifestar en línia amb el discurs 'dovish' i va dir que considera que la política monetària és prou restrictiva per reduir la inflació al 2%. "De fet, no crec que necessitem apujar més els tipus", va afirmar.

Per la seva banda, el governador de la Fed, Christopher J. Waller, també va pronunciar un discurs aquest dimarts on va afirmar que “seguirem treballant per aconseguir el nostre objectiu”. Waller és conegut per la seva postura 'hawkish' ('falcó'), igual que Neel Kashkari, president de la Fed de Minneapolis, que va dir aquest dimarts que "encara és massa aviat per cantar victòria" i ha afirmat que, si l'economia es manté massa forta, el banc central podria haver de pujar més les taxes.

IPC FINAL A ALEMANYA, IPP I ACTES DE LA FED

Aquest dimecres l'agenda inclou, com a dades més rellevants, l'IPC final d'Alemanya (puja al 4,5%, el nivell més baix des de l'inici de la guerra d'Ucraïna) i les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal. Amb el mercat molt pendent dels plans del banc central nord-americà, que continua sent el principal catalitzador amb permís de les tensions geopolítiques i l'última guerra a Israel, els inversors estaran atents a les conclusions de la darrera reunió.

A més, l'atenció també també se centra en l'índex de preus de producció (IPP) dels EUA, precisament per comprovar com evoluciona la inflació. Aquest indicador s'ha situat el setembre al 2,2% en taxa interanual, enfront del 2% del mes anterior, revisat a l'alça des de l'1,6% segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada ha estat superior a l'estimada pel consens, que havia previst que s'ubiqués a l'1,6%.

Recordem que, a la seva última reunió, la Fed va decidir mantenir les taxes en espera i va anunciar un canvi sorpresa cap a tipus més alts durant més temps. Aquest canvi en les projeccions de punts ha provocat un fort augment dels rendiments dels bons, així com del dòlar nord-americà a les últimes setmanes, encara que hem vist alguns responsables de la Fed retrocedir a la narrativa 'falcó' als últims dies.

"És important recordar que la Fed va continuar argumentant que seguia sent dependent de les dades quan es tractava de futurs increments en les taxes, encara que la resistència de l'economia nord-americana no està afavorint els mercats, mantenint viva la possibilitat que estigui lluny de concloure", diuen els experts de CMC Markets al seu informe diari.

"S'espera que les actes d'avui, encara que antiquades, ofereixin indicacions sobre com de preocupats n'estaven els responsables de la Fed en aquell moment sobre el risc d'una política monetària excessivament restrictiva, encara que el llenguatge s'ha suavitzat des d'aleshores", recalquen.

LVMH, IBERDROLA...

A nivell empresarial, el protagonista de la jornada ha estat la marca de luxe LVMH, que ahir va publicar uns resultats que no han agradat al mercat i cedeix posicions amb força. Les vendes del tercer trimestre van ser pitjors del previst, igual que la recuperació a la Xina, diu Banc Sabadell. "Esperem una acollida negativa (extensible a la resta del sector), encara que podria quedar en part esmorteïda per les correccions recents" a les companyies de luxe, escrivia l'entitat al seu informe de mercat publicat abans de l'obertura.

Així mateix, avui el mercat ha estat pendet de la companyia alemanya Birkenstock, que s'estrena a la borsa nord-americana a un preu de 46 dòlars per acció, al rang mitjà de la banda orientativa.

A Espanya avui s'ha parlat d'Iberdrola. Bloomberg publica que negocia vendre el 49% de la cartera de renovables a Portugal a Norges Bank.

Dins de l'IBEX han destacat les alces a les energètiques (Acciona Energia, Solaria, Acciona...) i les caigudes d'Inditex (que ha tancat temporalment les seves botigues a Israel), IAG i Cellnex.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0613 dòlars (+0,09%). El petroli cau un 2%. El Brent se situa als 85,97 dòlars i el WTI, als 83,96 dòlars.

L'or avança un 0,6% (1.885 dòlars) i la plata, un 0,97% (22,16 dòlars).

El bitcoin perd els 27.000 dòlars i l'ethereum se situa als 1.560 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es modera fins al 4,573%.

Noticias relacionadas

contador