imagen-sede-central-banco-espana 0
Banco de España

L'IBEX 35 (+1,93%; 8.559 punts) i la resta de borses europees han estès el seu ral·li alcista aquest dimecres, després dels guanys registrats les dues primeres sessions del 2023. Wall Street va tancar amb pèrdues, liderades per l'enfonsament de Tesla i el mal dia d'Apple, encara que aquesta jornada està rebotant.

  • 11.331,80
  • 0,29%

Els valors més alcistes dins del selectiu han estat Fluidra (+4,74%), i IAG (3,96%), seguits pels bancs, liderats per BBVA i Unicaja, que tenen un inici d'any molt positiu. En negatiu, el principal llast ha estat Repsol (-2,66%), que ha descomptat una nova caiguda del preu del petroli.

A Àsia, les borses han tancat amb guanys generalitzats, a excepció del Nikkei japonès, que ha tornat a l'activitat després de dues jornades de festa l'any nou. Els inversors continuen descomptant que la Xina reobrirà la seva economia abans del que s'esperava, malgrat l'onada de Covid que està patint actualment, mentre que el govern xinès segueix prometent mesures per recolzar el creixement.

DADES ECONÒMIQUES

A Espanya, el PMI serveis del desembre es va mantenir ferm en mostrar creixement per segon mes consecutius, malgrat les elevades pressions inflacionistes.

Paul Smith, director d'S&P Global Market Intelligence, ha assenyalat que "el sector serveis espanyol va superar amb escreix la situació a finals de l'any", malgrat "la preocupació que les pressions sobre els preus es mantindran elevades i tindran un impacte a la activitat i el consum durant algun temps".

A França, l'IPC es va moderar una dècima al desembre i va tancar l'exercici amb una pujada anual del 6,7%. A més, el PMI compost de la zona euro ha mostrat que la desacceleració econòmica de la zona euro es va alentir al desembre, a mesura que les pressions dels preus es van atenuar.

Als Estats Units, s'han publicat diverses referències interessants, com l'ISM manufacturer del desembre, que ha mostrat un descens fins als 48,4 punts des dels 49 registrats al novembre, o l'enquesta JOLTS de vacants d'ocupació, que ha xifrat en 10,5 milions els llocs disponibles a finals de novembre.

Per part seva, el president de la Fed de Mineàpolis, Neel Kashkari, un dels banquers més durs del Comitè Federal de Mercat Obert, s'ha mostrat a favor de pujar els tipus fins al 5,4% i després fer una pausa.

Divendres, les dades més rellevants seran l'IPC del desembre a la zona euro i l'Informe d'Ocupació del desembre als Estats Units.

BINOMI RENDIBILITAT/RISC ATRACTIU

"La tendència de recuperació progressiva del mercat anirà guanyant consistència al llarg del 2023. Els riscos es mouen a la baixa i el binomi rendibilitat/riscos de les borses és raonablement atractiu", argumenten els experts de Bankinter.

"Les nostres preferències s'orienten a sis sectors: financeres, tecnologia, renovables, consum/luxe, actuacions premium i infraestructures", afegeixen.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, l'IBEX 35 ha “realitzat una magnífica figura després de superar les resistències de 8.469 i 8.540 punts”, ha explicat César Nuez, analista de Bolsamanía.

"Es confirma la formació d'un retrocés temporal a la mitjana de 200 sessions i sembla molt probable que puguem acabar veient una extensió de les pujades, de manera immediata, fins als màxims del buit baixista que va deixar el juny del 2022 als 8.711 punts“, afegeix aquest expert.

"Si aconsegueix superar aquests preus, el més probable és que estengui el seu moviment alcista fins al nivell dels 9.000 punts. El millor de tot és que podríem estar davant de l'adéu definitiu de la tendència baixista, confirmant una tornada al camí alcista per als propers mesos", conclou Nuez.

En altres mercats, el petroli West Texas ha baixat un 4,91% (73,14 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, ha cedit un 4,96% (78,05 dòlars). A més, l'euro s'ha apreciat un 0,57% (1,0607 dòlars) i l'or ha rebotat un 0,91% (1.862 dòlars). Per part seva, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys ha baixat al 3,692% i el bitcoin ha repuntat un 1,27% (16.865 dòlars).

Noticias relacionadas

contador