ep fachada del palacio de la bolsa de madrid a 1 de junio de 2023 en madrid espana el ibex 35 ha
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX 35 (+0,94%;9.481 punts) es llança cap als 9.500 punts. El selectiu espanyol i Europa han estès aquest dimecres les pujades després de trencar dimarts una ratxa de sis jornades de pèrdues. Dins de l'IBEX han destacat les alces de Santander (+3,58%), Fluidra (+3,34%) i Grifols (+3,23%), mentre que només sis títols han tancat en vermell. ArcelorMittal i Acerinox han estat els més baixistes, i Acciona Energía ha cedit de manera moderada (després d'una retallada de Morgan Stanley). Al Continu, forta revaloració d'Airtificial (+21,02%). Ahir va oferir detalls sobre la seva estratègia amb vista a la Junta d'Accionistes celebrada aquest dimecres.

  • 11.337,70
  • -0,02%

Per l'anàlisi tècnica, l'IBEX ha cobert el buit baixista que va deixar dijous passat als 9.436 punts. "Si anul·la aquest buit, és probable que puguem veure una extensió de les pujades fins als màxims anuals situats als 9.580 punts", indiquen els analistes de Bolsamanía.

Avui els inversors continuen fixant l'atenció al Fòrum de banquers centrals de Sintra. Ahir Lagarde va reiterar el missatge que és poc probable que el BCE anunciï a curt termini que els tipus han arribat al seu punt màxim i va reafirmar que al juliol hi haurà una altra alça.

Aquest dimecres hi hagut un gran debat de banquers centrals al Fòrum, amb la intervenció de la pròpia Lagarde, del governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, del governador del Banc del Japó, Kazuo Ueda, i del president de la Reserva Federal, Jerome Powell.

Tant Lagarde com Bailey i Powell han coincidit que hi haurà més pujades de tipus a curt termini, a causa de la persistent inflació a la zona de l'euro, el Regne Unit i els EUA, i mentre el mercat laboral continua donant mostres d'una tremenda resistència. Powell s'ha mostrat sorprès per la resistència de la inflació, però ha subratllat que la política no ha estat prou restrictiva durant prou temps.

Al mercat de les divises, el dòlar australià es va desplomar durant la nit després que l'IPC general s'alentís bruscament al maig del 6,8% al 5,6%, molt per sota de les previsions del 6,1%, i amb la reunió del Banc de la Reserva d'Austràlia la setmana que ve. "Aquest alentiment podria portar el banc central a tornar a pausar el ritme de l'actual cicle de pujades de tipus", indiquen des de CMC Markets. Així mateix, la Comissió Europea ha donat a conèixer la seva proposta de marc jurídic per al futur euro digital, tot i que encara no hi ha confirmació per part del BCE de si s'arribarà a emetre.

L'agenda d'aquest dimecres no inclou dades excessivament rellevants. A Alemanya s'ha publicat l'índex Gfk del juliol i a Espanya les vendes minoristes del maig (acceleren el creixement fins al 6,6%). El catalitzador de les pujades d'ahir a les borses, que també es van veure a l'altra banda de l'Atlàntic, van ser precisament les dades. La confiança dels consumidors nord-americans va arribar al juny al nivell més alt en 17 mesos, mentre que les vendes d'habitatges nous van augmentar un 12,2%, la xifra més alt en més d'un any.

ACOMIADAMENTS A CREDIT SUISSE, PANETTA A ITÀLIA...

A més, aquest dimecres es parla de diferents temes. A més de la situació a Rússia després de la rebel·lió dels milicians de Wagner, que segueix 'colejant', avui hi ha altres notícies destacades.

Al pla empresarial, Bloomberg informa que UBS acomiadarà més de la meitat de la plantilla de 45.000 treballadors de Credit Suisse a partir del mes que ve com a resultat de la compra d'emergència.

S'espera que els banquers, els operadors i el personal de suport del banc d'inversió Credit Suisse a Londres, Nova York i en algunes parts d'Àsia siguin les més afectades per les retallades, amb gairebé totes les activitats en perill, segons persones familiaritzades amb l'assumpte.

Així mateix, els Estats Units estan considerant noves restriccions a les exportacions de xips d'intel·ligència artificial a la Xina, cosa que ha afectat les accions d'empreses del sector com Nvidia o Advanced Micro Devices (AMD) a la borsa, que registren caigudes a la sessió de Wall Street.

A més, Bloomberg també ha informat, citant persones familiaritzades amb la decisió, que el govern de la primera ministra, Giorgia Meloni, ha elegit Fabio Panetta, membre del Comitè Executiu del BCE, per succeir Ignazio Visco com a pròxim governador del Banc d'Itàlia.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0906 dòlars (-0,48%). El petroli puja un 2%. El Brent se situa als 73,91 dòlars i el WTI, als 69,41 dòlars.

L'or cau moderadament (-0,18%, 1.920 dòlars), i la plata perd un 0,3% (22,88 dòlars).

El bitcoin cotitza als 30.400 dòlars i l'ethereum, als 1.860 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,735%.

Noticias relacionadas

contador