ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 11 de abril de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat amb pèrdues del 0,35%, fins als 9.201,5 punts, a causa, en part, del comportament de BBVA, que s'ha deixat un 4,18% després de conèixer el resultat de les eleccions turques on caldrà una segona volta per decidir-ne el guanyador. De moment, Erdogan en surt amb avantatge. A Espanya, cal destacar que la jornada estarà marcada pel festiu de Sant Isidre que se celebra a Madrid. Tot i que l'IBEX ha cotitzat amb normalitat, hi hagut una absència de catalitzadors.

  • 11.362,80
  • 1,10%

Les millors xifres de la jornada han estat per a Merlin (+2,34%), Solaria Energía (+2,18%), Grifols (+2,07%) i Melia (+1,77%), mentre que al un altre extrem, a més de BBVA, destaquen les pèrdues d'Aena (-2,30%), ACS (-1,50%) i Ferrovial (-1,20%).

A Europa, la dada macro més rellevant de la jornada ha estat la producció industrial del març, que ha caigut un 4,1% a la zona de l'euro i un 3,6% a la Unió Europea (UE) el març d'aquest any en comparació amb el febrer, segons estimacions d'Eurostat, l'oficina estadística de la Unió Europea. El febrer del 2023, la producció industrial va augmentar un 1,5% a la zona de l'euro i un 1,4% a la UE.

El març del 2023 respecte al març del 2022, la producció industrial va disminuir un 1,4% a la zona de l'euro (des del +2% del febrer) i un 1,3% a la UE.

La dada ha sortit molt pitjor del que s'esperava, ja que s'estimava una caiguda intermensual del 2,5% i una pujada interanual del 0,9%.

SEGONA VOLTA

Com estava previst, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, no ha aconseguit prou marge per evitar la segona volta de les eleccions, a la qual l'actual mandatari arribarà amb una posició avantatjosa. Amb una xifra superior als 2 milions de vots per sobre del seu opositor, Erdogan s'enfrontarà el 28 de maig a Kemal Kilicdaroglu, que compta amb el suport de l'agrupació més gran de partits de l'oposició de la història del país. L'Aliança Popular del president també va camí de mantenir la majoria parlamentària, segons el recompte inicial de la cadena estatal TRT.

Els primers resultats de dilluns mostren Erdogan amb el 49,3% dels vots, mentre que Kilicdaroglu obtindria el 45% dels suports, per sota del llindar del 50% necessari per evitar una segona volta. S'han escrutat més del 98% de les urnes.

La borsa turca (BIST 100) ha caigut amb força després del resultat electoral mentre que la lliura se situa a mínims de dos mesos.

DIMARTS DE SOSTRE DE DEUTE

Els inversors continuen molt pendents de l'evolució de les negociacions sobre el sostre del deute als Estats Units.

Segons informa Bloomberg, el president dels EUA, Joe Biden, el president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, i altres líders del Congrés tenen previst reunir-se dimarts per discutir les negociacions pressupostàries per evitar un impagament. Biden va dir als periodistes aquest diumenge a Delaware que espera reunir-se amb McCarthy dimarts i es va mantenir hermètic sobre els termes de la negociació. Tot i això, ha afirmat que creu que es podria arribar a un acord. "Realment crec que tant ells com nosaltres desitgem arribar a un acord i crec que ho podrem fer", ha assenyalat.

"Encara que els riscos al voltant d'aquesta qüestió estan ben assajats, es podria argumentar que semblen una mica exagerats, atesa la regularitat amb què hem vist desenvolupar-se aquest escenari durant els últims anys, amb un 'esbandida i repetició' regular abans de segellar un compromís tardà”, comenta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Hewson afegeix que, no obstant, la incertesa generada pels esdeveniments a Washington està provocant un biaix més defensiu entre els inversors.

A més, el president del Banc de la Reserva Federal d'Atlanta, Raphael Bostic, ha assegurat que no contempla retallades en els tipus d'interès "fins ben entrat el 2024", i ha destacat que el banc central es troba ara mateix més proper a un nou alça que a una disminució a les taxes.

Aquest dilluns s'ha pronunciat també el president de la Fed de Minneapolis, Neel Kashkari, que ha assenyalat que l'organisme encara té "treball per endavant" per tornar la inflació al 2%, i que "no s'ha de deixar enganyar" durant uns mesos de dades positives.

ALTRES MERCATS

L'euro ha arribat als 1,087 dòlars (+0,19%). El petroli ha avançat un 1,5%. El Brent s'ha situat als 75,3 dòlars i el WTI, als 71,09 dòlars.

L'or ha pujat lleument (2.020 dòlars) i la plata ha sumat un 0,36% (24,24 dòlars).

El bitcoin s'ha mantingut en verd i ha arribat als 27.410 dòlars i l'ethereum, als 1.827 dòlars (+1,72%).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,502%.

Noticias relacionadas

contador