ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 12 de enero de 2024 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Pèrdues moderades per a l'IBEX 35 (-0,25%, 9.892 punts), que es perd el ral·li que registren altres borses europees. A la part alta del selectiu destaquen les alces en IAG i Redeia, mentre que a la baixa, els pitjors són Sabadell, BBVA, Repsol i Santander. La resta de borses europees avancen posicions, majoritàriament, mentre que l'FTSE 100 també cotitza pla en un dia en què s'ha conegut que el Regne Unit ha entrat en recessió tècnica.

  • 11.343,60
  • 0,14%

De tornada a aquestes importants dades macro d'avui a què ens referim més amunt, el Japó i el Regne Unit han comunicat els seus PIB del quart trimestre, amb caigudes respectives del 0,4% i del 0,3%. Això, després dels descensos que es van veure als dos països al tercer trimestre, suposa l'entrada dels dos en recessió tècnica, atesos els dos trimestres seguits de caiguda del PIB.

"És probable que aquesta recessió sigui relativament superficial i de curta durada, especialment atès que les enquestes PMI més recents han mostrat que l'activitat econòmica ha començat a repuntar a principis del 2024", opina Michael Brown, analista de Pepperstone, en referir-se a Regne Unit.

En el cas del Japó, la caiguda en recessió ha estat una sorpresa, ja que el consens esperava un creixement de l'1,4% al quart trimestre.

També s'ha publicat l'IPC d'Espanya del gener, que puja al 3,4% per la pujada del preu de la llum i el gas.

MÉS DADES I RESULTATS

Wall Street va tancar ahir amb alces, que van ser superiors al Nasdaq (+1,30%). La protagonista tecnològica del dia va ser Nvidia, que no té fre i que ha superat finalment Alphabet en capitalització de mercat, passant a convertir-se en la tercera empresa nord-americana més valuosa, darrere de Microsoft i Apple. La companyia de Santa Clara va tancar la sessió d'ahir amb alces del 2,46%, situant-ne la capitalització als 1,825 bilions de dòlars.

Pel que fa a altres assumptes de l'agenda d'avui dijous, la Comissió Europea ha mantingut la previsió de creixement de l'1,7% per a l'economia espanyola el 2024, mentre que el 2025 espera que el PIB espanyol se situï al 2,0%, mateix pronòstic al reflectit a la tardor. D'aquesta manera, Espanya es manté al capdavant de les grans economies de la zona de l'euro, per a la qual Brussel·les estima un fre fins al 0,8% des de l'1,2% anterior.

A més, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha parlat en un debat sobre política monetària amb la Comissió d'Afers Econòmics del Parlament Europeu i ha dit que espera que continuï el procés desinflacionari.

En positiu, l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia del febrer ha pujat més del previst, i les peticions de desocupació setmanals han baixat més del que s'havia anticipat.

A l'àmbit empresarial, Orange ha presentat els resultats del 2023, amb un benefici atribuïble de 2.440 milions, a prop d'un 14% més. Això, mentre espera que Brussel·les doni el vistiplau a la fusió de la seva filial a Espanya amb MásMóvil. Avui també ha publicat resultats Airbus, el benefici del qual va caure un 11% el 2023, fins als 3.789 milions. Igualment, han anunciat xifres Stellantis i Renault, que puja un 4%. Per cert, avui Thyssenkrupp continua caient (-1%) després d'enfonsar-se ahir un 10% després d'anunciar xifres.

ELS 10.000 CONTINUEN RESISTENT-SE

L'IBEX continua aquest dijous molt aturat, en línia amb el que s'ha vist al llarg de la setmana. Al selectiu espanyol li costa recuperar el nivell dels 10.000 punts, mentre manté la correcció dels dos darrers mesos i mig.

"Estarem molt pendents de l'abandonament dels 9.800 punts. Si els perd, el més normal és que puguem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 9.600 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions", indica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

"No veurem un senyal de fortalesa mentre es mantingui cotitzant per sota dels 10.149 punts, preus un 2,30% per sobre dels actuals".

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0731 dòlars (+0,06%). El petroli cau un 0,75%, amb el Brent als 81,01 dòlars i el West Texas, als 76,01 dòlars.

L'or està pla (2.007 dòlars) i la plata puja un 0,97% (22,60 dòlars).

El bitcoin cotitza enganxat als 52.000 dòlars (51.916 dòlars) i l'ethereum, als 2.779 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins al 4,226%.

Noticias relacionadas

contador