ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 4 de enero de 2023 en madrid espana el
Jesús Hellín - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta d'índexs europeus cotitzen amb tranquil·litat aquest dilluns (IBEX: +0,12%, 8.891; DAX: +0,2%; CAC: +0,3%), en un dia en què no compten amb la referència de Wall Street pel festiu de Martin Luther King. Avui comença el Fòrum de Davos, que s'estén fins divendres i que se centrarà a la "cooperació en un món fragmentat" davant la guerra d'Ucraïna i la crisi energètica. Com cada any, múltiples líders mundials, entre els quals destaquen importants empresaris espanyols de companyies cotitzades -Ana Botín, José María Álvarez Pallete, Carlos Torres...- es donaran cita a la trobada. També hi serà el president del Govern, Pedro Sánchez.

  • 10.854,70
  • -0,16%

Aquesta setmana es coneixeran dades macro rellevants, com l'IPC de la zona de l'euro dimecres, mentre arrenca la temporada de resultats a Espanya (dimecres publica Bankinter) i continua l'anunci de xifres als EUA (Goldman Sachs, Morgan Stanley, Netflix...) després dels comptes de multitud de bancs que es van conèixer divendres passat.

Pel que fa a les referències d'aquest dilluns, al Japó s'han fet públics els preus de producció o majoristes, que van pujar un 10,2% al desembre respecte a l'any anterior, segons dades oficials. L'increment va ser superior al 9,5% previst pels economistes enquestats per Reuters i va suposar la tercera pujada mensual consecutiva. Demà es publica el PIB de la Xina.

EL BITCOIN PUJA AMB FORÇA

Atents al bitcoin, que escala per sobre dels 21.000 dòlars després de revalorar-se la setmana passada i superar la resistència de curt termini que tenia als 18.420 dòlars.

"A curt termini podríem veure un atac a la resistència dels 21.400 dòlars", anticipaven els analistes de Bolsamanía divendres. "No obstant, per observar una millora a mitjà i llarg termini hauríem d'esperar un tancament per sobre dels 25.270 dòlars, preus ni més ni menys que un 34% per sobre dels actuals", indiquen.

Els analistes de Bolsamanía adverteixen que, malgrat les pujades que acumula el bitcoin des del començament d'any, hem de tenir molt en compte que la seva tendència és molt baixista i que el més normal és que puguem acabar veient la tornada de les vendes en qualsevol moment. El primer nivell de suport es troba als 16.090 dòlars.

BBVA, ENAGÀS...

El president del BBVA, Carlos Torres, ha fet balanç del 2022 i s'ha manifestat també sobre el que espera per al 2023, un any que preveu bo per al banc malgrat el complicat context. Així, veu "un panorama de creixement" als propers mesos, amb "creació d'oportunitats per a tots els nostres grups d'interès".

Pel que fa a l'any passat, reconeix que ha estat més complicat del que es preveia, però que s'ha saldat favorablement tant en l'aspecte financer com en l'estratègic. En aquest sentit, Carlos Torres ha destacat l'evolució del dividend i n'ha anticipat un increment per al 2023.

"Si tenim en compte el benefici esperat pel consens per al conjunt de l'any, i tenint en compte també la política de 'payout' del 40% al 50% que tenim establerta, esperem que el dividend d'aquest any superi amb escreix el del any passat, de 31 cèntims d'euro, que ja va ser el dividend més gran en efectiu que hem pagat durant l'última dècada", ha indicat.

Al pla empresarial, també és notícia avui Enagás, que ha anunciat la compra a Uniper del 20% de l'interconnector europeu BBL per 75 milions d'euros.

Dins l'IBEX destaquen ara les pujades en Colonial i les retallades en Meliá.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0814 dòlars (-0,12%). El petroli cau un 0,9%. El Brent se situa als 84,45 dòlars i el WTI, als 79,14 dòlars.

L'or cedeix lleument (1.916 dòlars), igual que la plata (24,31 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,498%.

Noticias relacionadas

contador