bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

Les criptomonedes són incapaços de frenar la caiguda. El bitcoin (BTC) ha perdut els 40.000 dòlars per primera vegada des de principis de desembre i ha ampliat la caiguda durant les últimes hores fins a situar-se per sota dels 39.000 dòlars. Per part seva, l'ethereum (ETH) ha perdut al voltant d'un 4% a les últimes 24 hores i està posant en perill els 2.300 dòlars.

La debilitat del bitcoin des de l'aprovació dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat el 10 de gener passat està sorprenent bona part del mercat. En aquestes gairebé dues setmanes, el criptoactiu rei ha perdut a prop d'un 20% des dels màxims intradia assolits l'11 de gener, moment en què es va quedar a punt de superar els 49.000 dòlars. Per la seva banda, l'ETH, que ho havia fet força millor als dies posteriors, ha retallat al voltant d'un 15%.

La sensació del mercat és agredolça. Eric Balchunas, analista d'ETF de Bloomberg, apunta que els fluxos d'entrada nets de l'espai han de superar els 1.200 milions de dòlars durant els 6 primers dies de cotització, amb l'anomenat 'Big Nine' aconseguint captar més de 4.000 milions de dòlars i elevar els seus tinences de bitcoin a més de 95.000, per actius sota gestió (AUM, per les sigles en anglès), les tinences de bitcoin superen els 3.700 milions de dòlars a preus actuals de mercat.

Aquest grup fa referència a 9 dels 10 ETF aprovats i exclou el Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Segons càlculs de Bloomberg, iShares Bitcoin Trust (IBIT) de BlackRock i Fidelity Advantage Bitcoin ETF (FBTC) van aconseguir elevar els AUM per sobre dels 1.000 milions de dòlars, captant més de 33.000 i 30.000 BTC, respectivament.

Tot i això, aquestes xifres s'han d'equilibrar amb la sortida de milers de milions de dòlars del producte GBTC de Grayscale, els fluxos de sortida dels quals han superat els 2.800 milions de dòlars durant els primers 6 dies de cotització a mesura que els inversors han traslladat les seves inversions a fons amb menys cost de gestió o han recollit beneficis després que el descompte de les accions s'hagi reduït a mínims de febrer de 2021. A més de les sortides a GBTC, els diners han sortit dels productes cotitzats de bitcoin al comptat existents a Europa i Canadà, així com d'ETF basats en futurs com ProShares (BITO).

"Com més hi pensem i parlem amb la gent, probablement només una petita minoria dels fluxos de sortida GBTC van als Nine en aquest moment, ja que gran part era FTX i els comerciants van arbitrar descomptes", afegeix Balchunas. Per part seva, els experts de JP Morgan assenyalen que els fluxos d'entrada observats l'últim any encara deixen marge perquè GBTC segueixi experimentant sortides importants i, igual que Bloomberg, opinen que és més probable observar una rotació cap a actius més barats que entrades de nou capital a l'espai.

D'altra banda, els experts destaquen que bona part de les vendes observades en GBTC han provingut d'FTX. Concretament, la fallida criptoborsa s'ha desfet de 22 milions d'accions del fons cotitzat de Grayscale, que tenien un valor proper als 1.000 milions de dòlars. Cal recordar que els tribunals de fallides han autoritzat els plans de liquidació de la companyia, els quals van posar sota gran pressió una sèrie d'actius digitals durant la tardor passada. Amb tot, els analistes destacant que, ara que FTX sembla haver acabat de liquidar les seves tinences en aquest espai, la pressió es podria alleujar.

Per tècnic, el bitcoin és molt a prop del suport dels 39.290 punts. En aquests preus hi ha el buit alcista sense cobrir que va deixar al començament de desembre. "El seu comportament a aquest nivell de preus és molt important. Si el perd, es confirmaria l'inici d'una correcció que es podria estendre fins al nivell dels 35.000 dòlars, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions", apunta César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

contador