le bitcoin au plus bas depuis 2020 la plate forme celsius gele les retraits 20221130190355

Les criptomonedes tornen a terreny negatiu. Després de diversos dies de pujades, els actius digitals s'han girat a la baixa aquest divendres, amb els inversors adoptant un enfocament més caut i el mercat preguntant-se si s'ha estat massa optimista durant les últimes jornades. El bitcoin (BTC) cedeix un 0,68% i cau per sota dels 17.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) perd un 0,26% i es manté a prop dels 1.300 dòlars.

Les paraules de Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), sobre una possible moderació de les pujades de tipus d'interès, van obrir la porta a una alça de 50 punts bàsics al conclave del 14 de desembre després de quatre reunions consecutives amb pujades del 0,75%. Amb tot, Powell va tornar a recalcar que l'important segueix sense ser la magnitud de les pujades de tipus, sinó “quant més necessitarem augmentar les taxes i quant de temps caldrà mantenir la política monetària en terreny restrictiu” per tornar la inflació a l'objectiu del 2%.

Al principi, les criptos van rebre amb pujades aquestes declaracions del banquer central, encara que l'alegria va durar poc. A l'últim dia i mig, els actius digitals s'han girat a la baixa i han constat que la perspectiva d'un augment de liquiditat no els importa tant com les conseqüències de la fallida d'FTX. La caiguda del que arribés a ser el segon 'exchange' de criptomonedes del món ja s'ha cobrat a la primera víctima i podria no ser-ne l'última.

"Les criptomonedes estan lluitant", assenyala Edward Moya, analista de mercat sènior d'Oanda. La preocupació més gran del mercat, assenyala aquest expert, està en els préstecs de Tether: “Les 'stablecoins' són una part important del món de les criptomonedes i si una de les principals es trenca, això enviarà el BTC i l'ETH a nous mínims” .

Mentrestant, ahir Rostin Behman, president de la Comissió de Negociació de Futurs de Productes Bàsics, va comparèixer al Senat dels EUA a la primera jornada de la investigació de la Cambra Alta sobre la fallida d'FTX. No serà la darrera compareixença d'aquest tipus que tindrà lloc durant les properes setmanes; per exemple, el 16 de desembre hi haurà una sessió al Tribunal de Fallides de Delaware, on FTX va presentar la seva fallida.

Sigui com sigui, la veritat és que es presenta un panorama complicat per a les criptomonedes a les properes setmanes. Alguns inversors com Mark Mobius pronostiquen caigudes fins als 10.000 dòlars per a la criptomoneda reina. Altres, com Pranav Kanade, gestor de carteres de VanEck, reconeix que és difícil predir quan tocaran fons les criptos, però s'ha mostrat més optimistes. "La meva opinió és que tots els que romanen a l'ecosistema són probablement veritables creients en la tecnologia subjacent i fins i tot en el futur alcista de la classe d'actius", ha assenyalat en una entrevista concedida a CoinDesk.

Per part seva, Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, creu que els preus podrien moure's a l'alça durant les properes jornades “ja que hem vist evidències d'un dòlar més feble o d'una Fed menys dura”. “El preu podria provar la resistència de 17.500 dòlars, cosa que podria obrir la porta a la següent resistència als 18.000 dòlars”, afegeix.

A la resta del mercat, caigudes generalitzades. Ripple (XRP) i dogecoin (DOGE) perden un 2,7% i un 3,7%, respectivament. Cardano (ADA) cedeix un 0,3%. Litecoin (LTC), un 0,78%. I solana (SOL), un 2% i és superada per Tron (TRX) com a quinzena criptomoneda per capitalització de mercat.

Noticias relacionadas

contador