fed, cripto, criptomonedas

Gir baixista al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) es deixa un 0,5% a les últimes 24 hores i se situa per sota dels 23.300 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) acumula pèrdues properes a l'1% i es torna a allunyar dels 1.700 dòlars (1.620 dòlars).

Després d'un inici de setmana dubitatiu, sembla que els inversors s'han rendit a una cosa que sembla cada vegada més probable: una pujada més gran dels tipus d'interès als Estats Units. Les dades macroeconòmiques conegudes al llarg del febrer van temperar l'ànim amb què els actius de risc van començar l'any, encara que nombrosos experts ja anunciaven llavors que el rebot no era sostenible.

La lectura del gener de la inflació PCE, l'indicador favorit de la Reserva Federal (Fed), va posar el darrer clau al taüt. La xifra general va pujar fins al 5,4% des del 5,3% del mes anterior i la inflació subjacent va pujar fins al 4,7% des del 4,6% del mes anterior. En aquests moments, l'eina FedWatch de CME atorga gairebé un 25% de probabilitat que el banc central pugi els tipus d'interès en 50 punts bàsics quan fa tres setmanes donava un 6% de probabilitat a aquest escenari.

“Els mercats europeus i nord-americans van cotitzar ahir en verd, però les notícies, a banda del Marc de Windsor, no van ser necessàriament encoratjadores per als banquers centrals. Les comandes duradores subjacents als Estats Units van créixer més del previst i les vendes d'habitatges pendents van augmentar un 8% gràcies a la baixada dels tipus hipotecaris. Aquestes darreres dades es van mantenir coherents amb la fortalesa i la capacitat de recuperació de l'economia nord-americana, que exigeixen més pujades de tipus per part de la Fed”, explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Per part seva, Craig Erlam, analista sènior de mercats d'Oanda, assenyala que el bitcoin continua cotitzant en el mateix rang en què s'ha mantingut durant les últimes setmanes. “Continuem veient una forta resistència en les criptomonedes, però potser hi ha certa presa de beneficis després del que ha estat un notable començament d'any. Continua havent-hi una resistència considerable al voltant dels 24.500-25.500 dòlars, la ruptura del qual podria ser un senyal molt alcista”, apunta.

Pocs moviments a la resta del mercat. Destaquen les caigudes superiors al 2% en polygon (MATIC) i la solana (SOL).

contador