le bitcoin au plus bas depuis 2020 la plate forme celsius gele les retraits 20221130190347

Caigudes al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) cedeix més d'un 2% a les últimes 24 hores i se situa per sota dels 23.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) cedeix el mateix mentre intenta mantenir els 1.600 dòlars.

Després d'un històric gener marcat per un fortíssim repunt, les criptes comencen febrer amb timidesa. L'optimisme amb què van rebre l'última decisió de política monetària de la Reserva Federal (Fed) contrasta fortament amb el que s'ha vist a la sessió de divendres i durant el cap de setmana, especialment després de la publicació del rocambolesc informe d'ocupació de gener als Estats Units . Segons l'Oficina d'Estadística Laborals, la primera economia del món va crear 517.000 llocs de treball al gener, a prop del triple dels esperats (185.000) i gairebé el doble que la dada del desembre (260.000). Alhora, la taxa d'atur va caure inesperadament al 3,4%, el nivell més baix des del 1969.

“La xifra de l'informe d'ocupació dels EUA va ser tan bona que molts van haver de comprovar la xifra dues vegades per assegurar-se que no llegien malament. Les dades van confirmar que el mercat laboral està prosperant i no va mostrar signes de debilitat, cosa que els operadors han estat pensant a causa del missatge que van rebre durant l'actual temporada de resultats als Estats Units”, explica Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade. Aquest expert recorda que la Fed “vigila de ben a prop el mercat laboral nord-americà i per a ells és un indicador important a l'hora de determinar el camí de la seva política monetària”.

Per a Neil Wilson, analista en cap de mercats de Markets.com, la dada “no fa més que confirmar el que temia: un mercat laboral molt ajustat no permetrà que la Reserva Federal deixi de pujar els tipus”. “Era massa aviat per declarar la victòria i pensar en tipus màxims. La inflació continuarà pujant més temps, sobretot perquè el mercat s'està creient la idea de la pausa de la Reserva Federal i les condicions financeres s'estan relaxant. Cada cop que la Fed parpelleja, el mercat salta i la inflació empitjora i es fa més difícil de domar”, sentencia.

Per Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, la dada va ser una “bufetada monstruosa a la cara dels coloms de la Fed”. “Les darreres dades d'ocupació dels EUA no s'acosten ni de lluny a una economia que se suposa que s'està desaccelerant, i que finalment entrarà en recessió i exigirà una baixada de tipus. És un altre recordatori que els enormes acomiadaments a les grans empreses, especialment als grans valors tecnològics, continuen sent l'excepció a la regla”, afegeix.

En aquest sentit, els analistes recorden que la setmana que ve es publicarà la dada d'inflació dels Estats Units que, segons Ozkardeskaya, pot fer que la dada de feina sigui menys dolenta si la caiguda és “significativa”. "Sabrem si les últimes dades d'ocupació són una mala notícia, perquè el tens mercat laboral continua impulsant la inflació, o una bona, perquè la inflació segueix en un camí de relaxació malgrat la solidesa del mercat laboral", apunta.

Per la seva banda, Aslam recorda que, malgrat que el mercat pensi el contrari, la Fed “encara no ha declarat la victòria a la seva guerra contra la inflació” i el banc central “sap que la inflació segueix tendint molt més alt que el seu objectiu desitjat”. "Hi ha l'amenaça que la setmana que ve, podem veure la impressió de la inflació canviar de direcció, ja que els preus del petroli són molt més obstinats", afegeix.

A més de la dada d'inflació, els experts destaquen que la compareixença d'aquest dimarts del president de la Fed, Jerome Powell, podria donar pistes importants sobre la direcció que prendrà la Fed al març després de la lectura d'ocupació.

D'altra banda, aquest dimecres presentarà resultats trimestrals Robinhood i serà interessant veure si l'aposta per les criptomones de la companyia continua sense donar el resultat desitjat; el consens no és particularment positiu amb els comptes de la companyia de serveis financers i anticipa unes pèrdues de 10 centaus per acció.

Així mateix, FTX ha demanat als polítics que van rebre donacions de Sam Bankman-Fried que tornin els diners donats a la companyia perquè puguin afrontar els pagaments als seus creditors durant el procés de reestructuració. S'estima que les donacions polítiques podrien superar els 90 milions de dòlars.

A la resta del mercat, caigudes generalitzades. Ripple (XRP) es deixa a prop d'un 3%, mentre que el dogecoin (DOGE) cau gairebé un 4%, igual que el polygon (MATIC) o Shiba inu (SHIB). La solana (SOL) perd un 4%.

contador