illustration montre les crypto monnaies bitcoin ethereum et dogecoin 20230420164220

Les criptomonedes tornen a caure aquest dimecres. El bitcoin (BTC) cedeix un 2,3% a les últimes 24 hores fins als 27.160 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) retalla un 1,9% i cau per sota dels 1.870 dòlars.

"El bitcoin es manté estable mentre els inversors esperen veure com reaccionarà el criptovers a l'enduriment de les condicions una vegada s'aprovi l'acord sobre el deute i el Tresor emeti lletres del Tresor per valor d'un bilió de dòlars", explica Edward Moya, analista sènior de mercats d'OANDA.

Segons aquest expert, “normalment, quan els governs emeten deute que porta el seu deute respecte al PIB a nivells incòmodes, això hauria de ser una bona notícia per a les criptomonedes”. Tot i això, apunta, “massa empreses podrien enfrontar-se a difícils opcions de finançament durant el proper any”.

I és que la criptomoneda reina va superar recentment els 28.000 dòlars per primera vegada en tres setmanes després que demòcrates i republicans arribessin a un acord per augmentar el sostre de deute… però ha tornat als seus costums. Això es deu, assenyalen els experts, a dos motius: la Reserva Federal (Fed) i la liquiditat del mercat.

D'una banda, el consens espera ara que el banc central nord-americà doni un gir a la seva política i pugi els tipus d'interès al juny en comptes de la pausa prevista. Segons l'eina FedWatch de CME, hi ha un 63% de probabilitat que la Fed emprengui una alça de 25 punts bàsics al conclave del 14 de juny.

De l'altra, el mercat continua acusant la manca de liquiditat. Dessislava Ianeva, analista de recerca de la companyia de criptodades Kaiko, assenyala que el bitcoin “s'ha mogut al mateix ritme” que la liquiditat del mercat i que l'enduriment quantitatiu (QT, per les sigles en anglès) que ha portat a terme la Fed “va ser parcialment compensat pel Tresor gastant el seu efectiu a la Fed i al Programa de Finançament a Termini Bancari, però aquest impuls ja s'ha esgotat”.

Segons aquesta experta, noves pujades de tipus combinades amb el QT "marcarien definitivament les perspectives d'un repunt significatiu a tot el mercat". “Dit això, altres narratives diferents han estat impulsant cada vegada més els mercats de BTC aquest any, com la reserva de valor, els NFT, així com factors tècnics com l'oferta i la demanda o la liquiditat”, apunta. Així mateix, Ianeva creu que, a diferència de l'any passat, el bitcoin podria mostrar resistència enmig d'un enduriment monetari més gran.

A la resta del mercat, ripple (XRP) continua pujant davant de l'expectativa d'una victòria judicial davant de la SEC. La resta de grans altcoins cauen, destacant els retrocessos del 2% en polygon (MATIC), litecoin (LTC) i polkadot (DOT).

contador