ep archivo   bitcoin 20221213151303
BSM.UPF.EDU - Archivo

Les criptomonedes respiren després del cap de setmana. El mercat dels actius digitals ha recuperat bona part de les pèrdues provocades pel col·lapse de Silicon Valley Bank (SVB). El bitcoin (BTC) es torna a situar al voltant dels 22.500 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) cotitza a l'entorn dels 1.600 dòlars.

“Des d'un punt de vista tècnic, la pèrdua dels 21.000 dòlars i l'atac a la zona clau dels 20.000 dòlars del bitcoin és una mala notícia per a la cripto reina. Segons Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, aquest nivell és de “màxima rellevància”, ja que si es perd “obre el camí directe a la zona dels 18.800 dòlars primer i els 17.500 dòlars després”. “Alça de volatilitat sense arribar a cotes extremes mentre que, del costat de sentiment, es passa a zona de por. La fortalesa dels 20.000 dòlars hauria de funcionar llevat que tinguem males dades macro”, afegeix.

En qualsevol cas, sembla haver-hi consens que les dades macro, incloent-hi la important lectura d'inflació dels Estats Units que es coneixerà aquest dimarts, importen menys que l'evolució del sector bancari. L'Administració Biden ha sortit al rescat dels dipositants del fallit Silicon Valley Bank i els reguladors bancaris van aprovar un pla aquest diumenge perquè puguin tenir accés als diners.

El contagi s'ha estès a Signature Bank, el banc més important per a les empreses del sector cripto, que ha estat tancat pels reguladors pel risc sistèmic que presenta per al sistema financer nord-americà. Segons han assenyalat des del Tresor i la Fed, els dipositants també tindran accés als diners. El 31 de desembre, Signature comptava amb 110.400 milions de dòlars en actius totals i 88.600 milions en dipòsits totals, segons una declaració de valors.

L'enfonsament d'SVB ha canviat completament el panorama. Tant és així que nombrosos experts assenyalen que la Reserva Federal (Fed) no només canviarà les expectatives de tipus, sinó que una pujada de 50 punts bàsics aquest mes sembla completament fora de la taula. Així ho creuen per exemple els analistes de Goldman Sachs, que destaquen que ni tan sols provaran una pujada de 25 punts bàsics.

“L'activitat en els futurs dels fons de la Reserva Federal avalua ara més d'un 98% la possibilitat d'una pujada de 25 punts bàsics al març (…) perquè la Reserva Federal no pot ignorar els problemes causats per les fortes pujades dels tipus d'interès al sector bancari i no es pot permetre desencadenar una crisi financera per tornar la inflació al 2%”, explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

“És possible que la Fed s'ho vulgui pensar dues vegades abans de trepitjar l'accelerador aquest mes. Naturalment, Powell no voldrà ser recordat com el president de la Fed més maldestre de la història”, afegeix.

A la resta del mercat, la majoria dels actius recupera les pèrdues provocades després de la caiguda d'SVB. El cardano (ADA), per exemple, puja un 11% i la solana (SOL), un 9%.

contador