bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

Les criptomonedes no aixequen cap. El bitcoin (BTC) continua en pèrdues després de deixar-se un 1,2% a les últimes 24 hores i caure per sota dels 26.800 dòlars. Per part seva, l'ethereum (ETH) cedeix un 0,7% i tracta de consolidar els 1.850 dòlars.

La veritat és que la criptomoneda reina sembla continuar el camí emprès al maig, el primer mes del 2023 que s'ha saldat amb pèrdues després de rebotar més d'un 60% entre el gener i l'abril. Segons Mikkel Morch, president del fons d'inversió en criptodivises ARK36, el BTC s'ha vist pressionat a la baixa pels darrers comentaris de la presidenta de la Reserva Federal (Fed) de Cleveland, Loretta Mester.

“Aquestes observacions han tingut un impacte pertorbador en diversos actius de risc, incloent-hi les criptodivises. Simultàniament, la publicació de dades manufactureres descoratjadores de la Xina s'ha sumat al sentiment baixista que envolta el bitcoin i altres actius de risc”, ha explicat.

En una entrevista concedida al diari britànic Financial Times, Mester va assegurar que no hi havia “motius de pes” per recolzar una pausa a les pujades de tipus d'interès al juny, sinó més aviat al contrari. "Jo veuria més aviat una raó de pes per apujar els tipus... i després aguantar un temps fins que hi hagi menys incertesa sobre cap a on va l'economia", va subratllar la banquera, que aquest any no compta amb vot al Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC).

La presidenta de la Fed de Cleveland no ha estat l'única en parlar. El governador Philip Jefferson ha indicat que una pausa no implica la fi de les pujades, mentre que el president de la Fed de Filadèlfia, Patrick Harker, sí que s'ha mostrat a favor de donar un respir al mercat. “Si entrarem en un període en què necessitem fer més ajustaments, ho podem fer cada dues reunions. No ho hem de fer a totes les reunions”, ha indicat Harker.

Aquests comentaris no fan més que evidenciar el que van posar de manifest les darreres actes del banc central: la divisió entre membres és evident i palpable i hi ha moltes opcions que la Fed no segueixi el full de ruta previst. D'altra banda, ahir es va publicar el Llibre Beix que indica que, entre l'abril i el principi de maig, “les expectatives de creixement futur es van deteriorar una mica”, encara que en alguns districtes del país “esperaven en gran mesura una expansió més gran de l'activitat”. A més, ara el consens espera, segons l'eina FedWatch de CME, una pausa a les pujades (68% de probabilitat) abans que una alça de 25 punts bàsics (32%).

“L'índex del dòlar segueix molt aferrat als guanys, igual que els rendiments del Tresor nord-americà a 2 anys. Dos factors demostren que els agents del mercat creuen que encara queda una pujada més dels tipus d'interès abans que la Fed faci una pausa en el procés de pujada dels tipus d'interès”, apunta Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets.

D'altra banda, el sostre de deute continua sent un focus d'interès per a les criptos després de condicionar en gran mesura els seus últims moviments. Aquest dimecres, la Cambra de Representants va donar el vistiplau a l'acord entre la Casa Blanca i el Partit Republicà i el text passarà ara al Senat. Cal recordar que el Departament del Tresor havia avisat que es quedarà sense diners per pagar els deutes de la primera economia del món el proper 5 de juny.

“Fins i tot si el projecte de llei s'aprova al Senat, la qüestió amb el sostre del deute és que estem fugint endavant, i els inversors saben que no queda gaire camí per recórrer. El drama del sostre de deute sempre perjudica la reputació dels EUA pel que fa al pagament de les seves obligacions de deute, i això és exactament el que també ha passat aquesta vegada, i lamentablement, no serà l'última”, puntualitza Aslam.

Finalment, els operadors del mercat de criptodivises també estan pendents de les dades macroeconòmiques que es coneixeran a les properes jornades. Aquest divendres, els EUA donaran a conèixer la dada d'ocupació del maig, mentre que per conèixer la darrera lectura d'inflació caldrà esperar el 13 de juny.

A la resta del mercat, caigudes generalitzades. Ripple (XRP) i cardano (ADA) es desinflen al voltant d'un 2% i 3%, respectivament. Per contra, litecoin (LTC) puja un 2,9%.

contador