representations des cryptomonnaies bitcoin ethereum et dash plongeant dans l eau 20230120165216

Les criptomonedes continuen en la seva particular muntanya russa. Si ahir parlàvem de pujades, avui toca parlar de caigudes. El bitcoin (BTC) baixa un 1,4% a les últimes hores i torna a perdre els 23.500 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) cedeix un 0,6% i torna a caure per sota dels 1.650 dòlars.

Està condemnat el bitcoin a continuar cotitzant a l'ampli rang en què està estancat setmanes? Segons nombrosos experts, sí. Lex Sokolin, director de criptoeconomia de ConsenSys, opina que la causa no n'és una altra sinó la inflació persistentment alta, al món en general i als Estats Units en particular. Tant el BTC com l'ETH, els dos principals criptovalors del mercat, han pujat a prop d'un 40%, però han perdut l'impuls amb què van començar l'any després d'una bateria de dades macroeconòmiques negatives i la consegüent manca d'optimisme per part dels inversors.

“No hi veig cap canvi dramàtic. Encara tenim una inflació obstinada i els bancs centrals s'han compromès a apujar els tipus fins que la inflació es refredi encara més. Això significa que les accions tecnològiques i els criptoactius continuaran cotitzant múltiples suprimits i el mercat immobiliari està en perill”, explica Sokolin al mitjà CoinDesk.

A Europa, les dades d'inflació del febrer no han estat particularment positives. I a l'altra banda de l'Atlàntic, tal com va la cosa, no sembla que sigui gaire millor. L'última lectura de l'ISM manufacturer dels Estats Units va mostrar una contracció més lenta del sector al febrer, però la millora respecte al mes anterior va ser menor del que s'esperava. “L'alentiment del creixement econòmic no és una mala notícia per a la Reserva Federal (Fed), però sí que ho és la creixent pressió sobre els preus. Això és el que va revelar ahir l'informe”, subratlla Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Per si no n'hi hagués prou, els banquers de la Fed segueixen deixant clar que les pujades de tipus d'interès poden tornar als 50 punts bàsics després d'afluixar el ritme al començament de febrer. Així ho va assegurar Neel Kashkari, president de la Fed de Mineàpolis i un dels membres més durs del FOMC, que va reconèixer “estar obert” tant als 25 com als 50 punts bàsics de cara al conclave del 22 de març.

En qualsevol cas, el falcó Kashkari ha assenyalat que el més important no serà el ritme de pujades de tipus, sinó el tipus terminal. Durant els darrers mesos, el president de la Fed de Mineàpolis ha reiterat que l'única manera de domar la inflació és portar els tipus d'interès fins al 5,4%, significativament per sobre del que estima la Fed. “Hem de pujar els tipus agressivament per posar un sostre a la inflació i després deixar que la política monetària s'obri camí a través de l'economia”, va assenyalar el febrer passat.

Per part seva, Bostic, de la Fed d'Atlanta, creu que el tipus terminal hauria de ser lleugerament inferior, però aposta per no moure'ls fins ben entrat 2024. La probabilitat que l'eina FedWatch de CME atorga a una pujada de 50 punts bàsics segueix pujant i aquest dijous se situa per sobre del 30%. Fa menys d'un mes, el 6 de febrer, situava la probabilitat que aquest escenari es produís al 6%.

En el pla purament empresarial, fortíssimes caigudes en Silvergate Bank després que hagi anunciat que trigarà més del previst a publicar els resultats anuals. Coinbase, per la seva banda, segueix amb el bon inici d'any impulsat per la seva solució de capa 2 d'Ethereum, Base, acabada de llançar. Alhora, un portaveu de Visa ha negat que la companyia hagi abandonat els seus plans amb les criptodivises.

A la resta del mercat, caigudes significatives del 2% als principals criptovalors del mercat. Polygon (MATIC) i solana (SOL) se n'emporten la pitjor part i cedeixen gairebé un 3%.

contador