fed, cripto, criptomonedas

El guió no es va complir. El mercat de les criptomonedes presenta un signe lleugerament baixista aquest dijous després d'esborrar els guanys aquest dimecres i que la Reserva Federal (Fed) hagi temperat els ànims dels inversors. El bitcoin (BTC) es deixa un 0,44% en les últimes hores i sembla consolidar els 20.300 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH), l'altcoin més gran del mercat, retrocedeix gairebé un 1% i s'estabilitza al nivell dels 1.500 dòlars.

El president de la Fed, Jerome Powell, es va mostrar més agressiu del que li hauria agradat al mercat. El banquer central va obrir per primera vegada la porta a una pujada de tipus de 50 punts bàsics aquest desembre, alhora que anunciava que la taxa final dels tipus d'interès “serà més alta del que s'esperava”. “És molt prematur pensar en una pausa a les pujades de tipus. Volem assegurar-nos de no afluixar la nostra política monetària massa aviat”, va assegurar Powell, que també va reconèixer que a la Fed “no pensem que hàgim endurit gaire la política monetària”.

Alhora, ha assenyalat que "l'important és veure fins on han de pujar els tipus i durant quant de temps poden estar a nivells restrictius", no si la propera pujada de tipus serà de 75 o de 50 punts bàsics. En aquest sentit, l'eina FedWatch de CME atorga una probabilitat de més del 60% al fet que la següent pujada de tipus sigui de 50 punts bàsics.

Les paraules de Powell van impulsar unes fortes caigudes als mercats de valors, amb el Nasdaq retrocedint per sobre del 3% i l'S&P 500, per sobre del 2%. Les criptomonedes van seguir de prop aquest moviment i també van recular significativament, aprofundint més en la correlació amb el mercat de valors que estem veient durant els darrers mesos.

La veritat és que, inicialment, la idea d'un alentiment de les pujades de tipus va asseure bé a les criptos, amb el BTC pujant per sobre dels 20.800 dòlars… fins que Powell va esborrar els guanys d'un cop de ploma. “El diable no estava a les dades, sinó al llenguatge”, assenyala Michael Safai, soci de la companyia de trading Dexterity Capital. Per a aquest expert, "totes les mirades es dirigiran a la lectura de l'IPC dels EUA de la setmana que ve", ja que, "si les dades no són tan esperançadores com les ambicions de la Fed, els criptoinversors podrien retrocedir una vegada més".

Craig Erlam, analista de mercat sènior d'Oanda, creu que les paraules de Powell han estat un “cop demolidor” per a les criptos i apunta a una altra xifra clau: les dades d'ocupació. “Si es pot mantenir per sobre dels 20.000 dependrà de les dades d'ocupació. Un altre informe al vermell viu podria pesar molt en la gana de risc i fer que el bitcoin torni a caure per sota dels 20.000 dòlars”, explica.

Per la seva banda, Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, creu que el llenguatge utilitzat per Powell és perquè el president de la Fed “no volia que es desenvolupés un rally”, ja que “anaria verticalment en contra de la seva objectiu de frenar la inflació en una economia en què la inflació no dona senyals de disminuir i el mercat laboral encara no s'està ajustant”.

Amb tot, aquesta experta destaca la fortalesa de les criptos, particularment del bitcoin, a la “venda de risc generalitzada”. “La moneda manté el suport per sobre de la marca psicològica dels 20.000 dòlars, i ahir només va perdre al voltant d'un 1,60%, malgrat una venda de més del 3% al Nasdaq”, subratlla, tot i que reconeix que “ l'entorn de risc continua sent poc ideal perquè es desenvolupi un mercat alcista”.

A la resta del mercat, fortes alces del 4% en binance coin (BNB), després que s'hagi ofert a integrar-se amb Twitter. Així mateix, destaquen els forts guanys superiors al 12% en MATIC (Polygon) i el repunt de l'11% a litecoin (LTC).

Noticias relacionadas

contador