dolar-bitcoin

La Reserva Federal (Fed) i un important grup d'institucions financeres nord-americanes han anunciat el llançament d'un projecte de prova de concepte (PoC) que explorarà la viabilitat d'una plataforma de diners digitals interoperables (dòlar digital) coneguda com a Xarxa de Responsabilitat Regulada (Regulated Liability Network o RLN).

“Els membres de la comunitat bancària i de pagaments dels EUA que participen en aquesta PoC (que s'enumeren més endavant) es complauen a treballar juntament amb el Centre d'Innovació de Nova York (NYIC), que forma part del Banc de la Reserva Federal de Nova York”, expliquen en el comunicat aquestes companyies, entre les quals hi ha importants empreses com Wells Fargo, MasterCard, HSBC, Citi o BNY Mellon.

Segons el grup, la plataforma utilitzarà la tecnologia de comptabilitat distribuïda (DLT, per les sigles en anglès), també coneguda com a “llibre major distribuït”. "És una base de dades que gestionen diversos participants i no està centralitzada. No hi ha una autoritat central que exerceixi d'àrbitre i verificador. El registre distribuït augmenta la transparència —dificultant qualsevol tipus de frau o manipulació— i el sistema és més complicat de hackejar", expliquen des del BBVA.

Segons Bit2Me, algunes de les principals característiques d'aquest sistema són l'alt nivell de tolerància a les fallades de la xarxa, la duplicació fàcil i el creixement de la xarxa, la inalterabilitat dels registres o la verificació per part de totes les parts.

Aquest projecte només utilitzarà dades simulades, indiquen aquestes entitats. "No pretén avançar en cap resultat polític específic, ni pretén assenyalar que la Reserva Federal hagi de prendre cap decisió imminent sobre la conveniència d'emetre una moneda digital del banc central (CBDC) minorista o majorista, ni com se'n dissenyaria necessàriament un", afegeixen. Els resultats del projecte pilot es donaran a conèixer un cop conclòs el programa.

El grup afirma que el programa pilot tindrà una durada de dotze setmanes i només operarà en dòlars nord-americans. Els participants emetran fitxes digitals simulades que representaran els dipòsits dels clients i es liquidaran a través de reserves simulades del banc central a una cadena de blocs compartida.

"La tecnologia és proporcionada per SETL amb Digital Asset, amb tecnologia d'Amazon Web Services. Swift, el proveïdor mundial de serveis de missatgeria financera, també participa en la iniciativa per donar suport a la interoperabilitat a tota l'ecosistema financer internacional. Sullivan & Cromwell LLP s'encarrega dels serveis jurídics i Deloitte dels serveis d'assessorament”, afegeixen.

Els Estats Units no seria el primer a intentar desenvolupar una moneda digital nacional. La Xina ja ha començat a treballar en un iuan digital. Al setembre, Austràlia va seguir endavant amb el projecte pilot d'un dòlar digital utilitzant una variant privada d'ethereum de nivell empresarial coneguda com a Quorum.

contador