bitcoin 2007769 1920 2 1024x719

El mercat de les criptomonedes segueix a terra de ningú i no dona signes que vagi a millor. El bitcoin (BTC) cotitza pràcticament pla i se situa als 22.400 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) cedeix un 0,4% i cau fins als 1.560 dòlars.

Són molts els experts que destaquen que el bitcoin es troba en un punt mort, però aparentment decidida a sotmetre's a la pressió baixista. “Des d'un punt de vista tècnic, seguim dins el rang 21.000-25.000 dòlars que mantenim des de fa diverses setmanes. A més, la importància de la zona dels 25.000 dòlars és majúscula i no obriríem posicions llargues fins que aquesta zona sigui superada”, explica Javier Molina, analista d'eToro, que destaca que perdre els 21.000 dòlars faria perdre la tendència de recuperació que s'observa des del començament d'any.

La veritat és que el preu de les 'criptos' s'ha vist durament colpejada per nombrosos titulars negatius a 'últim mes i per unes dades macroeconòmiques gens favorables per a l'economia nord-americana.

D'una banda, la caiguda del criptobanc Silvergate ha esborrat de cop l'optimisme del mercat. El retard en la publicació dels resultats anuals, així com la investigació que el Departament de Justícia estaria realitzant per la seva relació i paper en la fallida d'FTX, així com la seva condició de soci estret de Binance han preocupat els inversors.

Amb tot, sempre hi ha qui veu el got mig ple. “No sembla que el problema de Silvergate estigui provocant un contagi generalitzat. I és possible que ja hàgim vist la major part de la caiguda associada a aquesta notícia”, ha assenyalat Matt Weller, cap global de recerca de Forex.com, en una entrevista concedida a CoinDesk TV divendres. Tot i el seu moderat optimisme, aquest expert reconeix que no el sorprendria veure el bitcoin “retrocedir fins als 20.000 dòlars, o fins i tot fins als 18.000 dòlars”. "Però sembla que les profunditats de l'hivern han quedat enrere", ha afegit.

A l'escena macroeconòmica, cal veure com afecta als preus el modest objectiu de creixement publicat per la Xina després de la seva reobertura. Les dades que arriben des de Pequín han portat molts experts a pensar que els estímuls massius no seran una tònica habitual aquest any a la regió.

“Suscita dubtes sobre l'estímul i la possible continuació de la repressió governamental. Els funcionaris xinesos han dit que no volen un creixement desordenat del sector immobiliari, que és un dels ingredients principals del creixement xinès. A més, els governs locals podrien endeutar-se i gastar menys, encara que els xinesos en conjunt van augmentar la seva projecció de dèficit fiscal”, destaca Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Aquest, destaca Ozkardeskaya, significa que la Xina “va camí d'una centralització més gran del poder al voltant de Xi Jinping i menys llibertat per a les entitats locals”. "Combinat amb la lluita de Xi contra el creixement eufòric i la limitació per part d'Occident de les inversions i les exportacions de tecnologia a la Xina, veurem els inversors reticents a tornar a la renda variable xinesa", explica. Això podria afectar sensiblement les criptos, ja que hi havia certa esperança que el mercat asiàtic empenyés a l'alça els preus.

D'altra banda, la compareixença de Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), davant del Senat aquest dimarts també serà un focus d'atenció al mercat. Els experts destaquen que reiterarà que la Fed encara no ha acabat amb la lluita contra la inflació, que el mercat laboral continua sent particularment fort i que un aterratge suau és possible, encara que també recalquen que el banc central “no dubtarà a sacrificar el creixement per abatre la inflació com més aviat millor”.

“A la vista de les últimes dades, del gir de 180 graus de la inflació i de les excel·lents xifres d'ocupació del mes passat, no esperem que Powell es mostri menys agressiu. Però sempre és possible que una paraula com a "desinflació" surti de la seva boca, i que obtinguem un impuls en el risc”, afegeix Ozkardeskaya.

Així mateix, la dada d'ocupació del febrer que es coneixerà divendres podria acabar decantant la balança en la propera decisió de la Fed sobre els tipus d'interès. S'espera que l'economia nord-americana hagi afegit al voltant de 200.000 llocs de treball, amb la possibilitat d'una sorpresa negativa després de llegir més de mig milió del mes passat.

Aquesta lectura serà especialment important després de la disparitat d'opinions vista al si del banc central, amb membres com Kashkari, Bostic, Bullard o Waller mostrant posicions en alguns casos oposades. A hores d'ara, l'eina FedWatch de CME atorga una probabilitat del 27,7% a una alça de 50 punts bàsics.

A la resta del mercat, caigudes generalitzades a les principals altcoins. Destaquen les caigudes de gairebé el 3% en ripple (XRP) i del 2% en Binance coin (BNB) i cardano (ADA).

contador