ep archivo   bitcoin 20221129130304
BSM.UPF.EDU - Archivo

Gir de 180 graus al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) perd un 3% i abandona els 21.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) cedeix un 4% i intenta sostenir els 1.500 dòlars després que el Departament de Justícia hagi assenyalat que aquest dimecres anunciarà una "important acció" internacional de regulació de criptodivises".

“El fet que ara estiguem coquetejant amb els 21.500 dòlars és increïble. Es correlaciona una mica amb els mercats de renda variable ara, en el sentit que comencem a veure la gent posar una mica més de risc. La volatilitat ha baixat”, ha assenyalat JJ Kinahan, CEO d'IG North America en una entrevista concedida a CoinDesk TV.

“El bitcoin sembla haver estat un dels grans guanyadors del ral·li de risc del nou any, després de lluitar per molt suport als darrers mesos com a resultat del col·lapse de l'FTX. Potser està recuperant el temps perdut, ja que els operadors busquen treure profit d'uns nivells tan descomptats en comparació amb el màxim del 2021”, apunta Craig Erlam, analista sènior de mercats d'Oanda, que, tanmateix, destaca que “caldrà molt més que una reactivació del risc perquè els operadors tornin a pujar a bord”.

A aquesta hipòtesi se suma Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, que subratlla que el sector “no està fora de perill” malgrat que sigui “encoratjador” veure la criptomoneda més gran del món superar còmodament els 20.000 dòlars. “Perquè això passi, el preu del BTC sens dubte ha de trencar per sobre del nivell de preus de 30.000 dòlars. Només això establirà que els preus s'estan movent a la direcció correcta i veurem un ral·li alcista real tenint lloc”, sentencia.

Tot i això, importants companyies del sector segueixen sota pressió a causa de l'efecte contagi d'FTX. Una és el conglomerat Digital Currency Group, que va anunciar aquesta matinada que suspendrà els dividends a causa de les dificultats experimentades a Genesis. "En resposta a l'actual entorn de mercat, DCG s'ha centrat a enfortir el nostre balanç reduint les despeses operatives i preservant la liquiditat", ha assenyalat Barry Silbert, CEO del grup, als accionistes en una carta a la qual ha tingut accés CoinDesk.

Cal recordar que Genesis i Gemini fa setmanes que estan embrancats per un deute relacionat amb el programa Gemini Earn que Digital Currency Group sembla negar-se a satisfer. A més, la SEC ha acusat les dues companyies de vendre valors no registrats.

D'altra banda, l'expresident d'FTX US, filial nord-americà del fallit 'exchange', ha carregat durament contra Sam Bankman-Fried en un fil de Twitter on l'ha acusat de ser un “manipulador” i d'imposar decisions a les seves filials sense previ avís. “No s'hauria imaginat mai que darrere d'aquest tipus de problemes, que havia vist en altres empreses més madures al llarg de la meva carrera, hi havia un frau multimilionari”, va reconèixer.

A la resta del mercat, guanys destacats del 15% en Shiba inu (SHIB) i del 2% en dogecoin (DOGE). La resta de les principals altcoins registren caigudes, destacant les pèrdues de més del 3% en la solana (SOL).

contador