bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

Fortes caigudes del 2,6% al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) cedeix més d'un 1% a les darreres 24 hores i es torna a situar bé per sota dels 23.000 després de superar aquesta resistència per tercera vegada durant els darrers 4 dies; per part seva, l'ethereum (ETH) perd prop d'un 5% i cotitza al voltant dels 1.550 dòlars.

“El bitcoin ha estat molt agitat als últims dies, cotitzant principalment entre 22.300 i 23.300 dòlars. Es tracta d'un rang força estret, però el més important és que no ha cedit cap dels extraordinaris guanys de què ha gaudit les dues últimes setmanes”, assenyala Craig Erlam, analista de mercats d'Oanda.

La veritat és que gairebé tot, pel que fa als preus dels actius digitals, continua sent positiu, amb bona part del mercat convençuda que la Reserva Federal (Fed) moderarà la seva postura aquest any i unes lectures macroeconòmiques que indiquen un refredament de la inflació i l'alentiment del creixement econòmic. Tot i així, un altre important nombre d'inversors segueix sense creure's el repunt del mercat, ja que consideren que encara no ha tocat fons.

Per Naeem Aslam, analista en cap de mercats d'AvaTrade, això és perquè “el BTC necessita trencar per sobre de la marca de preu de 30.000 dòlars, que és una resistència important per ara”. Aquest expert destaca que les dades mostren que l'Índex de Força Relativa (RSI, per les sigles en anglès) mostra que la criptomoneda reina “està sobrecomprada i és possible que se'n produeixi un retrocés”.

“Les 'criptos' estan al nivell més alt des d'agost, però les esperances estan posades en la postura moderada de la Fed i una major debilitat del dòlar nord-americà. Els preus de les criptodivises continuen impulsats principalment per qüestions macroeconòmiques i molts inversors les utilitzen com a baròmetre del sentiment de risc en una àmplia gamma d'actius”, afegeix.

En aquesta mateixa postura se situa Matt Weller, cap global d'investigació de FOREX.com, que ha recalcat que bona part d'aquestes pujades es deuen al FOMO (por de perdre's alguna cosa). “Els operadors pensaven que tindrien tot aquest any per comprar a prop dels mínims. Ara que comencem a veure que els preus pugen, comencem a veure que molts d'aquests operadors tiren la tovallola i es llancen per assegurar-se que no es perden la gran pujada des del fons que estem veient ara”, ha assenyalat en una entrevista CoinDesk TV.

Per la seva banda, Joe DiPasquale, CEO del gestor de fons de criptomonedes BitBull Capital, ha reconegut que no el sorprendria veure el bitcoin provar els 20.000 dòlars als propers dies. “El mercat ha pujat, parcialment alimentat per un escanyament de posicions curtes. Per a la setmana que ve, els participants del mercat haurien de ser conscients dels riscos a la baixa i potencialment intentar prendre-hi guanys”, ha explicat.

“Quan s'assent tota la pols del PIB del quart trimestre, l'indicador d'inflació preferit de la Fed i la decisió del FOMC, la forta resistència hauria d'arribar del nivell de 25.000 dòlars. El ral·li de bitcoin està a punt de posar-se molt interessant o podria estar llest per a un retrocés a curt termini”, afegeix Edward Moya, analista sènior de mercats d'Oanda.

Paral·lelament, Genesis ha reconegut davant el tribunal de fallides de Nova York que està a prop d'assolir un acord amb els seus creditors, mentre que l'exchange Gemini ha acusat el criptoprestamista de ser un dels principals causants de la seva última retallada de plantilla. Així mateix, Binance ha tornat a ser notícia després de conèixer-se que va barrejar per error fons de clients amb els actius que recolzen alguns dels ciptovalors que emet la borsa més gran de criptos del món; d'altra banda, s'ha conegut que l'investigat 'exchange' Bitzlato va utilitzar Binance per moure més de 300 milions de dòlars a bitcoin.

A la resta del mercat, fortíssimes caigudes del 3% en ripple (XRP) i de més del 5% al cardano (ADA), el dogecoin (DOGE) i polkadot (DOT). La solana (SOL) i el polygon (MATIC) es desplomen més d'un 6%.

contador