alan lane silvergate
Fintech Nexus/YouTube

Nou cop al sector de les criptomonedes. Silvergate Capital Corporation, matriu de Silvergate Bank, ha decidit “reduir les operacions” i liquidar voluntàriament el criptobanc després dels darrers esdeveniments protagonitzats per la companyia.

"A la llum de l'evolució recent del sector i de la normativa, Silvergate considera que el millor camí que cal seguir és el cessament ordenat de les operacions i la liquidació voluntària del banc", ha indicat la companyia en un comunicat. El pla de dissolució i liquidació de Silvergate inclou el reemborsament íntegre de tots els dipòsits als clients. Segons ha informat l'empresa, també està estudiant la “millor manera” de resoldre les reclamacions i “preservar el valor residual dels seus actius, incloent-hi la tecnologia patentada i els actius fiscals”, encara que no ha explicat com ho pensa fer.

Al costat de Signature Bank, Silvergate ha estat un dels dos principals bancs per a les empreses de criptomonedes. Segons les últimes dades, Silvergate té poc més de 11.000 milions de dòlars en actius, enfront dels més de 114.000 milions de Signature. Cal assenyalar que la fallida criptoborsa FTX era un dels principals clients de Silvergate, cosa que va provocar que la companyia estigués sent investigada pel Departament de Justícia dels EUA.

Després de l'anunci, les accions de Silvergate van caure fins als 2,30 dòlars al mercat after hours de Wall Street. Les accions van arribar a superar els 220 dòlars el novembre del 2021. Cal assenyalar que, recentment, les empreses d'inversió Citadel Securities i BlackRock van prendre importants participacions en Silvergate, i van comprar un 5,5% i un 7%, respectivament.

Per part seva, el Departament de Protecció i Innovació Financera de Califòrnia (DFPI, per les sigles en anglès), el regulador estatal de la companyia californiana, ha indicat que està supervisant la situació. La comissionada del DFPI, Clothilde Hewlett, ha assenyalat que l'organisme també està treballant "estretament" amb els "homòlegs federals" per "avaluar el compliment de totes les lleis financeres, així com les obligacions de seguretat i solidesa".

La Casa Blanca també ha estat examinant la situació del criptobanc. La secretària de premsa Karine-Jean Pierre recentment va indicar que el president Joe Biden continuaria instant el Congrés a prendre mesures en matèria de criptomonedes.

Fa mesos que Silvergate travessa dificultats. A més d'acomiadar el 40% de la plantilla al gener, l'empresa va registrar unes pèrdues netes de gairebé 1.000 milions de dòlars al quart trimestre, després d'una allau de retirades a finals de l'any passat i la fallida d'FTX. Durant aquest període, els dipòsits dels clients van caure un 68%, fins als 3.800 milions de dòlars. Per cobrir les retirades, Silvergate va haver de vendre 5.200 milions de dòlars en títols de deute.

L'empresa va anar al Federal Home Loan Bank per obtenir 4.300 milions de dòlars més. Aquest préstec va cridar l'atenció de legisladors com la senadora demòcrata Elizabeth Warren, que va dir que això “va introduir encara més el risc del criptomercat al sistema bancari tradicional”.

“Com a banc d'elecció per a les criptomonedes, el fracàs de Silvergate Bank és decebedor, però predictible. Ara, els clients han de ser rescabalats i els reguladors han d'intensificar contra el risc de les criptos”, ha indicat Warren en un tuit.

Alhora, el president del Comitè Bancari del Senat, Sherrod Brown, ha subratllat que "estem veient el que pot passar quan un banc depèn excessivament d'un sector arriscat i volàtil com les criptomonedes". Em preocupa que quan els bancs s'involucren a les criptomonedes, el risc s'estén per tot el sistema financer i seran els contribuents i els consumidors els qui paguin el preu”, ha afegit en un comunicat.

Mentrestant, les ramificacions de la desaparició de Silvergate s'estenen pel sector de les criptomonedes. Marathon Digital Holdings ha anunciat que rescindeix el préstec amb el banc, reduint el deute del miner d'actius digitals en 50 milions de dòlars. Per la seva banda, el fundador i conseller delegat de Binance, Changpeng Zhao, ha indicat a Twitter que la criptobrlsa més gran del món no té exposició a aquesta fallida.

contador