bitcoin 20240228153634

El bitcoin (BTC) comença la setmana amb bon peu. La criptomoneda reina se situa dilluns a les primeres hores còmodament per sobre dels 70.000 dòlars després de quedar-se a prop d'aquesta marca al tancament de la setmana passada. Per part seva, l'ethereum (ETH) intenta recuperar el terreny perdut a la primera setmana d'abril i puja amb moderació fins a situar-se als 3.400 dòlars.

  • 70.992,28$
  • 5,75%
  • 3.677,98$
  • 17,75%

El signe és una mica dispar a les grans altcoins, encara que hi predomina el verd. XRP puja al voltant d'un 0,8%, mentre que altres criptomonedes com toncoin (TON), avalanche (AVAX) o shiba inu (SHIB) xifren els seus guanys entre l'1%, amb el dogecoin (DOGE) disparat i sumant a prop d'un 6% durant les darreres 24 hores. Al costat contrari, cardano (ADA) i solana (SOL) retallen lleugerament.

Sigui com sigui, la veritat és que el cicle alcista sembla haver-se detingut a les últimes setmanes. Després d'assolir màxims històrics a mitjans del març, la volatilitat s'ha instal·lat a la criptomoneda reina, que ha estat incapaç de continuar pujant i s'ha trobat en repetides amb els 71.000 dòlars com a gran resistència que no ha pogut trencar.

Aquest moviment ha agafat en fora de joc alguns inversors, que esperaven que l'impuls atorgat pels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) al comptat s'estengués més en el temps i que el halving de la cadena de blocs Bitcoin suposés un catalitzador extra que seguís empenyent els preus a l'alça. Però sembla que, aquesta vegada, el desenllaç podria ser diferent.

Tradicionalment, els halving han coincidit amb fortes pujades a les setmanes prèvies i posteriors a la seva compleció, ja que aquest procés, que redueix les recompenses de minat, en redueix l'oferta i n'augmenta el preu. Tot i això, nombrosos analistes creuen que l'efecte d'aquesta quarta reducció a la meitat podria estar ja parcialment descomptat. "És possible que aquesta reducció a la meitat en l'emissió de nous bitcoins suposi un menor impacte sobre el mercat que en ocasions anteriors", subratlla Ángel Luis Quesada, CEO d'Onyze.

Alhora, els analistes de Coinbase apunten que el halving, que reduirà la recompensa per cada bloc minat a 3,125 BTC des dels 6,25 actuals, "haurà de lidiar amb el que sol ser una època de l'any feble per als mercats" de criptomonedes i altres actius de risc". Segons aquests experts, les criptos "també han continuat desaccelerant-se a mesura que el mercat intenta trobar la propera narrativa per impulsar-lo més alt". Cal assenyalar que, amb el mercat remugant la possibilitat d'una Reserva Federal (Fed) més dura del que s'esperava, la dada d'inflació dels Estats Units que es coneixerà aquest dimecres podria suposar un altre cop per als actius digitals.

Altres analistes, com Simon Peters, expert en criptoactius d'eToro, opina que la pujada podria decebre el mercat, ja que els ETF ja han portat molt lluny la criptomoneda reina i perquè el guany percentual s'ha reduït progressivament amb cada reducció a la meitat. "El mercat està anticipant la tendència esperada per, aproximadament, els propers 6 o 9 mesos", apunta Matteo Greco, analista de recerca de Fineqia.

"Aquesta és la primera vegada que el bitcoin supera els seus màxims històrics abans de la reducció a la meitat, per la qual cosa hi ha certa preocupació que els ETF hagin avançat la demanda i que ens quedem on som durant un temps", afirma David Lawant , director de recerca de FalconX.

En aquest sentit, experts com Quesada creuen que es pot produir una correcció als propers mesos, amb Peters parlant d'un cas de "comprar les notícies i vendre l'esdeveniment", cosa que podria provocar una liquidació "excessiva" al mercat. No obstant això, des de Coinbase creuen que això podria generar una oportunitat perquè nous inversos entrin al mercat, ja que cada vegada els preus a les caigudes seran més alts.

"Al nostre parer, la major acceptació del bitcoin com a forma d'"or digital" podria permetre la demanda d'un nou subconjunt d'inversors en aquest règim de mercat. Com a resultat, creiem que és probable que les caigudes siguin comprades de manera més agressiva en comparació amb cicles anteriors, encara que persisteix la volatilitat durant el descobriment de preus", sentencien.

Per tècnic, Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, assenyala que el BTC segueix "dins del rang 60.000-72.000 dòlars" que ha respectat durant les últimes setmanes. "Fins que els preus no superin aquest nivell dels 72.000, assistim a un procés de correcció en forma de consum de temps dins del rang", afegeix.

"Ara mateix, el suport inicial és als 62.000 dòlars. Només si es perden els 59.000 pensarem en una correcció més gran. Per dalt, resistència als 68.500. Si els salta, intentarà atacar els 72.000 i donarà, en cas d'aconseguir-ho, senyal novament impuls alcista", conclou.

contador