photo d illustration du bitcoin 20240305165341

La cosa no ha canviat gaire l'últim dia al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) sembla que s'ha aconseguit estabilitzar a prop dels 71.000 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) torna a caure amb força, encara que aconsegueix resistir per sobre dels 3.500 dòlars.

  • 64.981,18$
  • -1,20%

El vermell s'imposa a la resta d'altcoins. Toncoin (TON) segueix molt volàtil i ha perdut més d'un 5% a les últimes 24 hores, mentre que altres criptos com ara solana (SOL), XRP, cardano (ADA) o avalanche (AVAX) cedeixen amb moderació. Al costat positiu, Binance coin (BNB) i dogecoin (DOGE) són dels pocs tokens que cotitzen a l'alça.

Tot i que el bitcoin no s'ha mogut gaire a l'últim dia, la criptomoneda reina ha pujat més d'un 5% l'última setmana i podria continuar sent molt volàtil a curt termini, segons expliquen els analistes. Això es deu a la proximitat del halving, el procés que reduirà a la meitat les recompenses per bloc minat que s'hauria de completar entre el 19 i el 20 d'abril i que gairebé segur que provocarà un repunt de la volatilitat en els preus del BTC.

"Com a indici del que ens espera la setmana que ve, hem observat que la volatilitat implícita del bitcoin per a diversos venciments es va disparar breument durant el cap de setmana, invertint la seva tendència baixista de la setmana passada. La volatilitat implícita per als venciments de les properes dues setmanes és la que més ha augmentat, del 59% al 71% en només dos dies. Això suggereix que les expectatives de volatilitat a curt termini estan augmentant”, expliquen des de l'empresa blockchain Kaiko Research.

Així mateix, la companyia parisenca destaca que, a principis d'abril, la volatilitat realitzada a 30 dies del bitcoin va assolir el nivell més alt des de finals del 2022, superant "significativament" la d'actius tradicionals com l'or. "Malgrat aquesta volatilitat més gran, els criptoactius segueixen oferint fortes rendibilitats ajustades al risc, i el BTC supera la majoria dels altres actius. En particular, el BTC ha superat l'or, i l'ETH ha superat el Nasdaq 100, cosa que demostra que les inversions en cripto poden proporcionar una compensació suficient per la volatilitat", apunten.

Tot i això, per a aquests i altres analistes el halving no tindrà un efecte tan notori en els preus com en anteriors ocasions, per la qual cosa corre el risc de confirmar-se com un esdeveniment de "comprar el rumor, vendre la notícia". Altres, en canvi, continuen sent molt alcistes amb les perspectives del criptoactiu rei, encara que les pujades triguen més temps del que s'espera a arribar-hi.

Un dels motius que fa els analistes pensar que el 'halving' podria ser més decebedor del compte és l'impuls dels fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de BTC al comptat, els quals han aconseguit portar el bitcoin a màxims històrics al març passat. Si bé aquest impuls sembla haver-se refredat a les últimes setmanes, l'estabilització de les sortides netes de capital al Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) semblen donar un senyal positiu en aquest front.

Als últims dies, els fluxos de sortida de GBTC s'han reduït dràsticament en comparació amb la setmana passada i, sobretot, amb el març, malgrat que ahir augmentessin respecte a dimecres. Alguns analistes creuen que, amb la normalització de les comissions del fons (cosa que podria arribar més aviat que tard), els fluxos acabaran invertint-se i tornaran a impulsar a l'alça els preus. Tot i això, Kaiko adverteix que, si bé és cert que la tendència baixista del fons era "esperable" després de la conversió en un ETF al comptat, "en el cas d'una reversió baixista, el BTC podria inundar el mercat, cosa que en plantejaria una incertesa".

Fora del mercat, Sam Bankman-Fried, antic conseller delegat i fundador d'FTX, va presentar aquest dijous un recurs d'apel·lació contra la seva condemna per càrrecs de frau i conspiració tot just unes hores abans que vencés el termini per fer-ho. SBF va ser condemnat el novembre passat pel seu paper en el col·lapse de la criptoborsa. Al març passat, la Justícia li va imposar una pena de 25 anys a la presó.

contador