ep bitcoin 20190626131002
UNIVERSIDAD DE GRANADA - Archivo

Les criptodivisas segueixen en mode correctiu. Després dels màxims de finals de juny, que van portar el preu fins als 13.700 dòlars, nivells no vistos des de gener de 2018, el mercat ha estat incapaç de mantenir el seu impuls alcista i s'ha vist "atrapat en un rang entre la fita de fa un mes i els 7.364 dòlars, on hi ha el suport de la mitjana mòbil de 100 dies", indica Naeem Aslam, analista de Think Markets.

Però molt especialment, els baixistes han mantingut a ratlla els 'ral·lis' més enllà de la barrera dels 10.000 dòlars, on resideix el nivell psicològic que suposadament havia de disparar un impuls comprador que farà pujar a creació de Satoshi Nakamoto fins als seus màxims històrics als 20.000 dòlars de desembre de 2017. En canvi, el bitcoin es troba ancorat al voltant dels 9.500 dòlars, amb caigudes de l'1% aquest dimarts, que presagien un tancament de mes pla per al més operat dels actius de xifrat.

"Llavors, la pregunta és cap a on es mourà el bitcoin atès que el preu ha retrocedit més d'un terç des del seu màxim recent?", escriu Naeem Aslam en una nota per a clients. "Als mercats tradicionals, quan el preu retrocedeix un 10% des del seu màxim anterior, generalment significa correcció, i una caiguda del 20% estipula que estem en un mercat baixista", prossegueix l'expert. Però, "al mercat de les monedes de xifrat, no es pot aplicar un principi similar i això es deu al fet que els mercats tradicionals no experimenten guanys del 158% durant sis mesos".

A més, descriu Aslam, el preu està en una batalla constant amb la mitjana mòbil de 50 dies. "Aquest moviment d'anada i tornada ens diu que els 'óssos' estan fent tot el possible per pressionar el preu de bitcoin", de manera que no descarta que s'acabi recalant a la part baixa de l'ampli rang en què es troba atrapat el bitcoin.

Altres experts consideren sana la correcció i addueixen que aquest comportament, encara amb les elevades dosis de volatilitat del bitcoin, indica que es comporta de forma similar a qualsevol altre actiu. Juan Enrique Cadiñanos, director d'anàlisi d'Admiral Markets, assenyala que la més cotitzada de les monedes criptogràfiques està experimentant un auge després d'haver-se "reinventat", de manera que "ja no és un actiu tan especulatiu com abans".

La seva opinió és que el preu del bitcoin seguirà en ascens, tot i que no arribarà a la fita dels 20.000 dòlars de desembre de 2017 "almenys a curt termini", com havien anticipat altres experts d'aquest mercat.

contador