jerome powell 20221102070629

Calma al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) i l'ethereum (ETH) cotitzen lleugerament a la baixa durant les últimes hores després d'acumular pujades del voltant del 2% i el 3%, respectivament, a l'última jornada. La criptomoneda reina se situa als 28.100 dòlars, mentre que la principal altcoin voreja els 1.800 dòlars.

César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que la criptomoneda reina ha millorat “substancialment” el seu aspecte tècnic en aconseguir superar la resistència clau del curt termini que presentava als 25.270 dòlars. "La criptomoneda confirma la formació d'un retrocés temporal a la mitjana de 200 sessions i cobreix el buit baixista que va deixar a mitjans de juny de l'any passat", explica aquest expert, que creu que "podríem estar davant l'inici d'una recuperació més sòlida del seu aspecte tècnic”. “No obstant, el nivell clau de resistència és al voltant dels 30.000 dòlars. Només la superació d'aquest nivell de preus ens faria pensar en una recuperació a mitjà termini”, afegeix.

I és que el bitcoin no ha parat de pujar des del començament de la crisi bancària. La criptomoneda reina acumula pujades a l'entorn del 40% des del col·lapse de Silicon Valley Bank el 10 de març passat fins avui. Si bé alguns entusiastes ho atribueixen a les pròpies qualitats del bitcoin i les criptos en general, altres creuen que aquest repunt es deu a factors tècnics i a altres circumstàncies com la possible relaxació de la política monetària als Estats Units.

En aquest sentit, dimecres es podria confirmar que la Reserva Federal (Fed) trepitjarà el fre i executarà una pujada dels tipus d'interès de 25 punts bàsics. Sembla que hi ha cert consens en aquest punt, així ho reflecteix l'eina FedWatch de CME, que atorga una probabilitat del 87,8% que el banc central nord-americà porti els tipus fins al rang de 475-500. Tot i això, “ningú sap realment quanta importància donarà la Fed a les últimes tensions bancàries”.

Així ho creu Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, que assenyala que les dificultats experimentades per bancs com First Republic “van donar lloc a un augment del balanç de la Fed a causa de la liquiditat addicional, però que també van endurir fortament les condicions financeres”. "La bretxa entre els bons d'alt rendiment i els bons sobirans va superar la marca psicològica del 5%, que tradicionalment ha servit de senyal d'alarma per indicar un risc creditici superior a la mitjana al mercat", explica.

“I el risc creditici més gran i la menor disponibilitat de crèdit apunten que l'economia nord-americana podria continuar alentint-se i, finalment, entrar en recessió, cosa que, al seu torn, frenaria la demanda i reduiria la inflació sense una intervenció més gran de la Reserva Federal”, afegeix.

Per Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets UK, una pausa o una retallada a les pujades, com han advocat algunes veus del mercat, està completament fora de la taula. “En aquest moment, una retallada dels tipus és una idea ridícula i enviaria un missatge totalment equivocat en un moment en què l'òptica ho és tot. Si la Reserva Federal està preocupada per algunes parts del sector bancari nord-americà, per què no ho estava fa tres setmanes, quan defensava que es mantingués sobre la taula una pujada de tipus de 50 punts bàsics? En última instància, podria provocar una volatilitat més gran, causant un atac de nervis al mercat en pensar que la situació podria ser molt pitjor del que es creu”, explica aquest expert.

“Fins i tot una pausa té el potencial de ser inquietant, atesos els comentaris recents de Powell als legisladors nord-americans, que van mostrar que la Fed està cada vegada més preocupada per l'augment dels preus. Podria aconseguir-ho si deixés clar que les pujades es reprendran una vegada s'aclareixi el panorama i que no estem a punt de sentir cap rèplica, però podria ser difícil de vendre”, afegeix Hewson. Així mateix, aquest analista destaca que l'interrogant més gran serà saber si el banc central considera oportú elevar o no el nombre de pujades de tipus previstes per a la resta de l'any a la llum de les últimes dades econòmiques.

"La manera com Powell gestioni les expectatives del mercat en la seva conferència de premsa, especialment pel que fa a la manera de com han afectat els esdeveniments la decisió d'avui, serà tan important com la decisió mateixa", sentencia.

A la resta del mercat, moviments similars. Destaquen les pujades a les últimes 24 hora de ripple (XRP), que ha repuntat un 19%, igual que el cardano (ADA), que ha pujat un 12%.

contador