bitcoin, dolar, criptomonedas, cripto
fabrikasimf on Freepik

El mercat de les criptomonedes cada dia és més a prop de fer història. El bitcoin (BTC) s'ha disparat a les últimes 24 hores i ha aconseguit escalar fins als 57.000 dòlars per primera vegada des del novembre del 2021, mes en què va marcar el preu més alt de tots els temps. En aquests moments, la criptomoneda reina manté aquests nivells després de pujar més d'un 24% el darrer dia i es manté per sobre dels 56.000 dòlars.

El repunt del BTC va començar dilluns passat a primera hora del matí als Estats Units. L'actiu digital va començar la seva escalada superant els 53.000 dòlars, també per primera vegada des del novembre del 2021 i no va tornar a mirar enrere. Va ser la coincidència amb l'arribada del matí a l'horari asiàtic quan la criptomoneda reina va rebre prou impuls per trencar per sobre dels 55.000 i no parar fins a batre els 57.000 dòlars. La propera resistència clau la té als 59.000.

La pujada del bitcoin va estimular un augment de l'activitat als fons cotitzats (ETF, per les sigles en anglès) de bitcoin al comptat als EUA. En concret, Bloomberg calcula que l'anomenat 'Big Nine', que agrupa 9 dels 10 grans ETF de bitcoin i exclou Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), va registrar un volum de negociació rècord de 2.400 milions de dòlars. Així mateix, GBTC amb prou feines va veure una sortida neta de 921 tokens, la menor des de la sortida a borsa d'aquests productes d'inversió l'11 de gener passat.

"Des del meu punt de vista, l'aprovació dels ETF de BTC als Estats Units ha marcat un canvi global fonamental al mercat de les criptos", afirma Rania Gule, analista de mercats d'XS.com. Aquest expert destaca que, malgrat els "sentiments positius" pel que fa a la millora de l'adopció de la cripto reina, l'ETF més gran de bitcoin del Canadà, Purpose Bitcoin ETF, va vendre quantitats "substancials" dels seus actius durant la setmana.

Segons Gule, els EUA s'han posicionat com el país líder per actius gestionats amb un total de 34.780 milions de dòlars en 10 fons cotitzats de bitcoin, xifra que representa "el 83,3% dels 41.740 milions de dòlars immediats" del mercat mundial de ETF de la criptomoneda reina.

Malgrat tot, aquest expert no preveu un impuls alcista més gran a curt termini per al bitcoin. "S'han afegit més de 10.000 milions de dòlars al seu valor de mercat en només 17 dies, enmig de la creixent expectació pel halving, que històricament ha causat fluctuacions en el preu, fins i tot una caiguda abans de l'esdeveniment, que crec que és probable que torni a passar", reflexiona Gule.

D'altra banda, durant el cap de setmana també va passar una cosa sorprenent i caòtica al mercat de criptomonedes que alguns experts assenyalen que podria haver donat suport al bitcoin. I és que divendres passat van aparèixer correus electrònics suposadament del desenvolupador del bitcoin, Satoshi Nakamoto, gràcies a Marty Malmi, un dels primers contribuents al criptoactiu líder. Aquests correus electrònics van sorgir durant una batalla legal a Londres en què estava implicat l'empresari australià Craig Wright, que afirmava ser Nakamoto, cosa que fa que les seves afirmacions semblin menys creïbles.

"El diàleg entre Nakamoto i Malmi va revelar que la decisió de limitar el subministrament del bitcoin a 21 milions de tokens no va ser arbitrària, sinó una elecció deliberada. Nakamoto ho va descriure com una "suposició calculada", amb l'objectiu d'alinear la mecànica de preus" de bitcoin amb altres criptomonedes i reconèixer la incertesa sobre les condicions futures del mercat. A més, Nakamoto va afirmar que el límit de 21 milions de BTC representa una petita part del comerç mundial, cosa que garanteix l'escalabilitat del sistema monetari global. Va afirmar que s'havia pres aquesta decisió preveient que la valoració del bitcoin fluctuaria en comparació amb les monedes fiduciàries tradicionals", explica Gule.

Per la seva banda, l'ethereum (ETH) també ho està fent bé a les últimes jornades. La major altcoin del mercat està superant el rendiment del bitcoin i ha aconseguit depassar els 3.200 dòlars a les últimes hores, el seu nivell més elevat en gairebé 2 anys. Els experts estan entusiasmats amb el potencial de l'actiu davant la possibilitat que s'aprovin els seus propis ETF al comptat i pels possibles canvis que comportaria la següent actualització de la cadena de blocs.

A la resta del mercat, el 'ral·li' del bitcoin ha animat altres actius digitals com la solana (SOL), que puja un 6%, o el cardano (ADA) i dogecoin (DOGE), que repunten un 6% i un 7% en les darreres 24 hores, respectivament.

contador