les dirigeants de la bce pour une action rapide contre l inflation selon un compte rendu

El Banc Central Europeu avisarà aquesta setmana els països de la zona de l'euro dels perills que els reguladors nacionals s'avancin a les normes de la UE en matèria de criptodivises, destacant-ne les dificultats d'introduir una supervisió eficaç d'un sector que evoluciona ràpidament, segons fonts de Financial Times.

La Comissió Europea va acordar a la setmana passada un ampli paquet de normes per al sector de les criptodivises, es tracta de la llei de mercats de criptoactius (MiCA per les sigles en anglès). Tot i que el BCE està preocupat pel marc de regulacions nacionals que regeixen el solapament entre els bancs i les empreses de criptografia abans de la plena aplicació del paquet 18 mesos després que es converteixi en llei al proper any.

"Es plantejarà la necessitat urgent d'"harmonització" en una reunió del seu consell de supervisió dimarts" ha recollit Financial Times.

Alemanya ha estat el país més proactiu en els seus esforços per regularitzar les monedes digitals. Va utilitzar la directiva de la UE del 2020 contra el blanqueig de capitals per exigir a les empreses que mantenen i faciliten el comerç de criptomonedes en nom dels clients que sol·licitin llicències especials en virtut de la legislació bancària alemanya.

Altres països de la zona de l'euro, com els Països Baixos, van centrar inicialment els seus esforços en els registres per al compliment de la lluita contra el blanqueig de capitals, però diversos han estat considerant mesures més àmplies després que la invasió russa d'Ucraïna posés de manifest el potencial de les criptomonedes per ser utilitzades amb finalitats il·lícites, com l'evasió de sancions.

La preocupació per la protecció dels consumidors també ha augmentat a mesura que el valor del bitcoin, la criptodivisa més gran, s'ha desplomat més d'un 70% des del seu màxim.

Un regulador nacional va afirmar que les autoritats nacionals “que es veuen pressionades pel seu sector han de donar respostes”. Alguns bancs han demanat que s'aclareixi quines activitats poden dur a terme de manera segura, mentre que algunes empreses de criptomonedes han pressionat perquè es reguli el sector per augmentar-ne la credibilitat, encara que d'altres han advocat per un toc més lleuger.

Andrea Enria, president del Consell de Supervisió Bancària del BCE, ha dit a la setmana passada als eurodiputats a Brussel·les que el banc central observava "diferències en els règims nacionals al voltant de les criptomonedes" i que la igualtat de condicions "seria important". Ha dit que "se centraria en els principis interns per garantir un procés d'autorització i llicència fluid per als bancs que participen en aquestes àrees".

La intervenció pot enfrontar-se a la resistència dels països que volen anar més enllà pel seu compte, però és probable que alguns donin suport a les mesures del BCE.

Noticias relacionadas

contador