dolar portada

El president dels Estats Units, Joe Biden, va ordenar aquest dimecres el govern federal que estudiï la creació d'una moneda digital del banc central (CBDC per les sigles en anglès). TheNationalNews.com analitza l'impacte que tindrà el dòlar digital al sistema financer mundial.

Entre els avantatges destacats, hi ha que continuaria sent un dòlar emès per la Reserva Federal dels EUA, com passa amb tots els bitllets i monedes del país que s'utilitzen ara, però en una forma digital accessible per a tothom, no només per a les institucions financeres. A diferència dels diners dipositats en un compte bancari o gastats a través d'apps com Apple Pay, estaria registrat als comptes de la Fed, no d'un banc.

Alhora, el dòlar digital valdria el mateix que el seu homòleg en paper, una gran diferència respecte a les criptomonedes que actualment tenen valoracions molt volàtils. A més del mateix valor, reduiria o fins i tot eliminaria les taxes de transacció, ja que els intercanvis deixarien de passar pels bancs, les targetes bancàries o les aplicacions que cobren comissions per cada pagament a més de poder facilitar el pagament de prestacions per part del Govern.

Entre els riscos, una fallada del sistema o un ciberatac. També hi ha dubtes sobre la privadesa, ja que el govern podria, en teoria, tenir accés a totes les transaccions.

Un dòlar digital representaria "una evolució natural més que una revolució", ha assenyalat Darrell Duffie, expert en monedes digitals de la Universitat de Stanford recordant que al mercat de divises ja s'intercanvien diàriament més de 6,5 bilions de dòlars en forma electrònica.

Altres països ja estan treballant en versions digitals de les seves pròpies monedes, des de la zona de l'euro fins a l'Índia, però "no hi ha proves que suggereixin que ser el primer al mercat proporcioni cap avantatge significatiu o material", va dir Jamiel Sheikh, fundador de CBDC Think Tank. "Al contrari, els fracassos a causa de conseqüències imprevistes, escassa utilització o altres problemes poden soscavar la fe en la institució emissora", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador