etats unis la douleur d une politique monetaire restrictive necessaire un certain temps face a l inflation declare powell fed

Calma tensa al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) remunta un 0,47% i recupera els 23.000 dòlars després de les pèrdues voluminoses de dimarts, mentre que l'ethereum (ETH) cotitza lleugerament a la baixa i se situa a prop dels 1.600 dòlars.

Com és habitual en els últims mesos, els inversors estan completament pendents del que el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, hagi de dir als mercats aquesta tarda. El quid de la qüestió torna a ser en la diferència de postures entre mercat i banc central: els inversors creuen que la mediocre temporada de resultats provocarà que la Fed freni les pujades de tipus després de fer una última de 25 punts bàsics, mentre que els funcionaris del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) han insistit que el tipus terminal se situarà per sobre. Alguns analistes, de fet, creuen que podria superar el 6%.

“És aquesta desconnexió entre la retòrica de la Fed i el que el mercat està valorant el que fa que la decisió d'avui del FOMC sobre els tipus i la conferència de premsa de Powell siguin en gran mesura una reunió “viva”. Com quadrarà Powell el camí de futures pujades de tipus de la Fed i la creença dels mercats que el banc central tornarà a retallar els tipus abans que s'acabi l'any?”, es pregunta Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets al Regne Unit.

Aquest expert subratlla que el perill per a la Fed es troba en “permetre que el mercat segueixi pensant que és probable que els tipus baixin aquest any, cosa que alhora podria fer que la inflació s'enlairés de nou, especialment amb el mercat laboral tan ajustat com està”. "Powell simplement no es pot permetre que les condicions financeres es relaxin i que el geni de la inflació torni a sortir de l'ampolla", sentencia Hewson.

Aquesta és una tesi àmpliament defensada per nombrosos analistes com Ipek Ozkardeskaya, de Swissquote Bank, que creu que Powell tallarà les expectatives de qualsevol retallada de tipus aquest any. “Unes declaracions en to de falcó podrien impulsar el dòlar i llastar la renda variable”, assenyala aquesta experta. Això podria ser negatiu per al bitcoin, atesa la seva aparent vinculació amb els mercats de renda variable en els darrers temps, i confirmar els temors del mercat que el rebot vist al gener no és sostenible.

Així mateix, Ozkardeskaya assenyala que les dades d'ocupació que es coneixeran aquesta setmana mostraran unes lectures “suficients” perquè la Fed conclogui que el mercat laboral continua sent “massa tens” per suavitzar la seva política monetària.

Per anàlisi tècnica, l'analista de Bolsamanía, César Nuez, considera que, malgrat el repunt, encara estem lluny de veure una millora de la figura tècnica del bitcoin. “Hauríem d'esperar la superació de la resistència dels 25.270 dòlars. Això seria una demostració de força que ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 29.150 dòlars, màxims del buit baixista que va deixar el juny de l'any passat”, assenyala.

Nuez subratlla que, malgrat aquestes “bones sensacions, cal no oblidar que la seva tendència és fortament baixista i que, a hores d'ara, ofereix uns alts nivells de sombrecompra, cosa que podria portar a una presa de beneficis”. “És important veure com és i fins on cau la correcció del curt termini per calibrar la fortalesa de la criptomoneda”, sentencia.

Pel que fa a l'ethereum, l'analista de Bolsamanía subratlla que ha aconseguit pujar per sobre de la mitjana de 200 sessions. “Fa unes setmanes que es mou en una banda lateral just per sota de la resistència dels 1.670 dòlars. Tot sembla indicar-nos que podria acabar superant aquests preus, cosa que ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 2.035 dòlars. El comportament en aquests preus és clau. Si aconsegueix superar-los és molt probable que puguem acabar confirmant un canvi de tendència”, conclou.

A la resta del mercat, guanys del 2,6% al cardano (ADA) i pèrdues de l'1,5% al dogecoin (DOGE) i el Shiba inu (SHIB).

contador