bitcoin perdidas
Karolina Grabowska (Pexels)

Retallades al mercat de les criptomonedes. El bitcoin (BTC) cedeix un 1,3% a les últimes 24 hores i se situa al voltant dels 24.600 dòlars, mentre que l'ethereum (ETH) cau un 3% i retrocedeix fins als 1.650 dòlars.

Les alces vistes després de la bona dada d'inflació del febrer dels Estats Units semblen haver-se esfumat, ja que el mercat tem d'una falta de liquiditat després de la fallida de Silicon Valley Bank (SVB). Segons informa Reuters, la Corporació Federal d'Assegurances de Dipòsits (FDIC, per les sigles en anglès) ha assenyalat que els 40.000 milions de dòlars que va prendre prestats del Tresor dels Estats Units per intervenir SVB no deixaran sense marge de maniobra el departament dirigit per Janet Yellen.

Al costat d'aquests 40.000 milions de dòlars, es van produir altres retirades similars que van provocar que es reduís el balanç del Compte general del Tresor (TGA, per les sigles en anglès) en 100.000 milions de dòlars en una setmana. Aquest dimarts, l'FDIC va tornar aquests 40.000 milions al Tresor, que ja ha avisat que es podria quedar sense diners per pagar les factures del país si no s'aprova un augment del sostre de deute, una mica complicat, ja que demòcrates i republicans no semblen estar per la labor de posar-se d'acord.

El Tresor mai no ha emès una previsió específica per a la data en què es quedi sense maniobra. Al gener, Yellen va indicar al Congrés que era “improvable” que les mesures extraordinàries s'esgotessin abans de principis de juny, instant els legisladors a arribar a un acord sobre el límit de deute. L'Oficina Pressupostària del Congrés ha estimat que el Tresor podria aguantar fins a algun moment entre el juliol i el setembre sense un augment del sostre de deute, però el calendari era incert a causa del ritme dels ingressos i l'evolució econòmica.

D'altra banda, hi ha un cert dubte sobre com actuarà la Reserva Federal (Fed) després del dramàtic gir que ha pres el mercat l'última setmana. Segons l'eina FedWatch de CME, hi ha gairebé un 70% de probabilitat que la pujada sigui “únicament” de 25 punts bàsics; fa una setmana, una alça de 50 punts bàsics era més probable a mesura que passaven els dies. Experts com els de Goldman Sachs creuen que el banc central hauria de pausar les pujades de tipus, mentre que altres com Nomura aposten per una retallada de 25 punts bàsics.

Paral·lelament, i evidentment, preocupa l'estat de Credit Suisse. El banc s'ha desplomat en borsa durant les dues últimes jornades i ha arrossegat tot el sector bancari, amb alguns analistes assenyalant que podríem estar davant d'un “moment Lehmann Brothers”. El banc central suís ha acordat prestar 50.000 milions a l'entitat radicada a Zuric, així com recomprar deute per millorar la confiança del mercat.

A l'esfera de les 'criptos', cal assenyalar que la Justícia nord-americana està investigant Signature Bank per presumpta violació de lleis federals. D'altra banda, l'Administració ha sol·licitat suspendre l'acord de compra entre Voyager i Binance US, filial nord-americà de l''exchange' més gran del món, fins que es resolguin les objeccions legals presentades per la SEC.

A la resta del mercat, caigudes generalitzades entre les principals altcoins. Cardano (ADA), polygon (MATIC), dogecoin (DOGE) i solana (SOL) registren retallades de fins al 8%. En positiu, destaquen les alces en Binance coin (BNB), que puja al voltant d'un 2%.

contador