fumio kishida presidente japon portada
© Alberto Sánchez

El Primer Ministre japonès, Fumio Kishida, ha anunciat un històric paquet d'estímul per al Japó de 79 bilions de iens en total (uns 700.000 milions de dòlars), dels quals 56 bilions de iens (al voltant de mig bilió de dòlars) inclouen mesures fiscals. Aquesta injecció de capitals és molt superior a les anunciades el 2020 pels seus predecessors, Shinzo Abe i Yoshihide Suga.

"La injecció de 56 bilions de iens, la tercera des que es va produir a la crisi del COVID-19 l'any passat i que s'espera que sigui aprovada pel gabinet al llarg del dia," n'hi ha prou per donar una sensació de seguretat i esperança al poble japonès", va dir Kishida. Va afirmar que s'espera que la despesa fiscal pugi fins als 79 bilions de iens, incloent-hi altres elements com els préstecs de fons.

La despesa inclourà una sèrie de mesures, entre les quals es diu que s'hi inclouen ajudes en efectiu i cupons per a les famílies amb fills menors de 18 anys que compleixin un límit d'ingressos, així com augments salarials per a les infermeres i els cuidadors.

Els amplis plans de despesa es produeixen després que l'economia japonesa es contragués molt més del previst al segon trimestre, mentre els dirigents s'esforçaven per superar el brot imposant mesures de contenció a Tòquio i altres ciutats.

Els exprimers ministres Yoshihide Suga i Shinzo Abe van invertir 40 i 38 bilions de iens respectivament a l'economia el 2020, encara que alguns analistes i mitjans de comunicació han plantejat dubtes sobre l'eficàcia d'aquesta despesa.

"Hem estat capaços de construir mesures econòmiques que obriran la nova societat després de la pandèmia", va dir Kishida a les converses polítiques entre el gabinet i la coalició governant.

Kishida va triomfar en unes eleccions generals al mes passat, després d'haver promès desencadenar un enorme programa de despesa després que el seu predecessor Suga dimitís, en part per la resposta del govern al virus.

Els negocis, especialment els restaurants i els bars, han suportat mesos de restriccions puntuals en els horaris d'obertura i en la venda d'alcohol des que va començar la pandèmia. Les fronteres del Japó també segueixen tancades als turistes.

Les dades del govern van mostrar aquesta setmana que l'economia japonesa es va contreure un 0,8% durant els tres mesos anteriors al setembre -molt pitjor del que esperava el mercat-, ja que l'augment rècord de casos del virus va afectar la despesa i els problemes de la cadena de subministrament van obstaculitzar els negocis.

Tot i això, els casos diaris han disminuït en els últims mesos, i més de tres quartes parts de la població estan ja totalment vacunats, havent-se aixecat la majoria de les restriccions a tot el país.

Els economistes afirmen que l'estímul donarà suport en certa mesura al creixement del Japó, encara que alguns mitjans de comunicació han qüestionat l'eficàcia de les donacions i han criticat la manca de claredat sobre com es finançarà la despesa.

Noticias relacionadas

contador